20 Mart 2007 01:00

‘Sülün Osman’lara iş kalmayacak


Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, “Dolandırıcı Kralı”diye tanımlanan ve saflığından yararlandığı vatandaşlara kendine özgü yöntemlerle köprüleri, yolları satan Sülün Osman’ı aratmayacak bir uygulamaya imza atmaya hazırlanıyor. Buna göre şirketler ya da şahıslar, “Bu otoyol benim” deyip para alacak.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, otoyolların işletme hakkını özelleştirmeyi düşündüklerini açıkladı. Bakan Özak, ‘’Türkiye’deki otoyollar ve köprüler paralı geçiş. İhale yoluyla 10-15 yıllığına bir vatandaşa veya şirkete vereceğiz; diyeceğiz ki ‘Sen bize bunun parasını ver, al sen işlet’. Dünyada böyle’’ dedi.
Özelleştirme sürecinin ne zaman başlatılacağına ilişkin bir soru üzerine Özak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nun bu konuda çalışma yürüttüğünü, takvim konusunun siyasi bir karar olduğunu ve bunu Başbakan’a sunacaklarını söyledi. Süreci hızlandırıp buradan gelir temin etmek istediklerini dile getiren Özak, kaynağın yine yol yapım çalışmalarına aktarılacağını belirtti.
Hazırlıklar tamamlanmak üzere
Konuya ilişkin teknik detayları aktaran Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan da otoyolların 2004 yılında özelleştirme kapsamına alındığını anımsatarak uygulamanın, ‘’belirli bir süre için işletme hakkı devri’’ öngördüğünü söyledi.
Yasal altyapının tamamlandığını, teknik çalışmaların da sona ermek üzere olduğunu kaydeden Turhan, sözleşmenin hangi kural ve kriterleri kapsayacağı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yüklenici ve idarenin sorumluluklarının tespitinde fiyat belirlemesi, kaçak geçişler, 3. şahıslara verilen zararlar gibi çok detaylı unsurlar bulunduğunu, bunları netleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Turhan, ihalenin yıl içinde yapılmasının planlandığını söyledi.
Turhan, işletme hakkı devri konusunda kanunda yer alan maksimum sürenin 49 yıl olduğunu, ancak otoyollar için 10-15 yıllık süre öngörüldüğünü belirterek ‘’Çok uzun süreli de devretmek istemiyoruz. Bu karar, siyasi otoritenin kararı olacak. 10 yıl veya 15 yıl arasında bir şey olacağını tahmin ediyoruz’’ dedi.
Cahit Turhan, bu tür ihalelerin uluslararası firmalara açık olduğunu ifade ederken ‘’Çünkü bu tür işlerde deneyimli olan firmalar, genelde Avrupalı, Japon menşeli firmalar. Otoyolları özel sektörle işleten ülkeler, bu ülkeler. Bu ülkelerdeki firmalar, bu konularda gelişmiş. Bunlara açık olarak yapılacak’’ dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et