20 Mart 2007 01:00
İşçinin elleri
Çalışmak için Adananın Yumurtalık ilçesine gelen tarım işçileri, tarlalara kurdukları çadırlarla adeta köy oluşturuyorlar.
Tarımın yoğun yapıldığı Çukurovaya aileleriyle birlikte yaşadıkları illerden gelen işçiler, balçığa dönen tarlaların bitişiğine tuvalet, banyo, mutfak gibi gerekli unsurlardan yoksun ilkel çadırlar kuruyorlar.
Şanlıurfadan tarım arazilerinde çalışmak için birkaç hafta önce Yumurtalıka geldiklerini belirten 42 yaşındaki tarım işçisi Mehmet Solak, yıllardan beri her mart ayında buraya geldiklerini söyledi.
Akrabaları ve komşu köylerdeki arkadaşlarıyla 100 çadır kurduklarını ifade eden Solak, Köyümüzü buraya taşıdık. İlkel şartlarda ekim-kasım sonuna kadar çalışacağız dedi.
Allaha emanetiz!
Kurulan çadırlarda 600 kişinin yaşadığını ifade eden Solak, şöyle konuştu: Hepimiz Allaha emanet yaşıyoruz. Öyle ki geceleri soğuk olması, pisliğin içinde barınmamız nedeniyle her an hasta olma riskimiz var. Hasta olsak da ne yapacağımız belli değil. Çünkü bu kadar kişinin üzerinden en fazla 200 YTL para çıkar. Bu parayla ulaşımı bile zor sağlarsınız. Sigortamız yok. Aldığımız yevmiyenin 2 YTLsi elciye, 2 YTLsi masrafa gidiyor. Kuru ekmek, çay ve dağlardan topladığımız otları yiyerek besleniyoruz. Parasını ödemediğimiz için suyumuz kesildi. Elektrik zaten yok. Tüp ışığında yaşıyoruz.
Ücretler hasat sonuna...
Tarım işçilerinden Bülent Çetin de (26) ayda 10-15 gün çalışabildiklerini, çalıştıkları günlerde de düzenli para alamadıklarını belirterek, şunları söyledi: Paramızı ancak hasat sonunda alabiliyoruz. İnsanlar gıdasızlıktan hasta oluyor. Buradaki çadırlarda kalan 64 yaşındaki Şeyhmuz Solakın elleri ve ayakları yara içerisinde, ancak tedavi ettiremiyoruz. Dört yaşındaki Berfin Yaşarın kalbi doğuştan delik. Parasızlıktan doktora götüremiyoruz. Annesi Fatoş Çetin (22), babası Ferhat Yaşar (26) onlar da parasızlıktan resmi nikah yaptıramıyor. (Adana/AA)
Evrensel'i Takip Et