21 Mart 2007 00:00

Hastalığı yenen kitaplar

Bir anne ve oğulun, köylerden yeni yazarlar, bilim adamları, sanatçılar yetişmesi amacıyla 5 yıl önce başladıkları ‘kitabın kırsala yolculuğunda’, 60 bin kitaplık kütüphaneler zinciri oluşturuldu.

Paylaş

Bir anne ve oğulun, köylerden yeni yazarlar, bilim adamları, sanatçılar yetişmesi amacıyla 5 yıl önce başladıkları ‘kitabın kırsala yolculuğunda’, 60 bin kitaplık kütüphaneler zinciri oluşturuldu.
Annesi Rasime Şeyhoğlu’na konulan kanser teşhisinin ardından girdiği arayış içinde köy çocuklarına kültür ışığı yakmayı amaç edilen emekli öğretmen Recai Şeyhoğlu, evlerindeki birikimin yanında çeşitli kişi ve kuruluşların da desteğini alarak, İzmir ve Manisa’nın 15 ilçe ve köyünde kurduğu kütüphanelerin raflarına 60 bin kitap yerleştirmeyi başardı.
Rasime-Recai Şeyhoğlu adını verdiği kütüphaneler zinciri ile bir marka oluşturan Recai Şeyhoğlu, 5 yılı aşkın süredir İzmir’in Bergama ile Manisa’nın birçok ilçe, köy ve beldelerinde köy çocuklarını, gençlerini bilim, sanat ve edebiyatla buluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.
Hepsi de bilgisayarlı olan kütüphanelerde, TÜBİTAK, felsefe, çocuk kitapları, Türk ve dünya klasikleri, edebiyat ve sanat dergileri, OKS ve ÖSS kitapları ile çeşitli ansiklopedilere yer verdiklerini bildiren Şeyhoğlu, 19 Ekim 2002’den bu yana Bergama’nın 8 köyü ve 2 beldesi ile Manisa’nın 2 köy ve 3 beldesinde 60 bin kitaba ulaştıklarını kaydetti.
Bunun “Köylerde Rönesans” söylemiyle kitabın kırsala yolculuğunun başlatıldığı bir aydınlatma projesi ve sosyal sorumluluk anlayışı olduğunu ifade eden Şeyhoğlu, şunları kaydetti: “Bilim, sanat, edebiyat kokan kitapların köylerde bulunduğunu düşünmek, çocukları okurken görüyor olmak, bizi çok mutlu etti. Annemin onulmaz denen hastalığı geçti. Hatta bağlama dersleri alan annem, açılışlarda türküler söylüyor. Biz çok mutluyuz. Köylerden yeni Cahit Arf’lar, yeni Orhan Kemal’ler, Fazıl Say’lar, yeni Feza Gürsey’ler yetişsin, köy çocukları ve gençleri Aşık Veysel’i, Yunus Emre’yi, Ruhi Su’yu bilsin aynı zamanda Vivaldi’yi, Beethoven’i, Chopin’i dinlesin istiyoruz.” (İzmir/AA)
Sibel Aksu
ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Elmas’a saygı gecesi düzenlendi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da bir kemençeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...