21 Mart 2007 00:00

Şiir yollara çıkıyor

Türkiye Yazarlar Sendikası ile PEN Yazarlar Derneği, 21 Mart Dünya Şiir Günü nedeniyle etkinlik düzenliyor. “Şiir Yollarda” adını taşıyan etkinlik çerçevesinde bugün 12.00-13.00 saatleri arasında şairler, İstanbul’da Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında toplanıp Cevat Çapan’ın kaleme aldığı şiir bildirisini okuduktan sonra, Nâzım Hikmet’ten Yahya Kemal’e, Orhan Veli’den Cemal Süreya’ya 40 şiir ustasının şiirlerini dağıtacaklar.

Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası ile PEN Yazarlar Derneği, 21 Mart Dünya Şiir Günü nedeniyle etkinlik düzenliyor. “Şiir Yollarda” adını taşıyan etkinlik çerçevesinde bugün 12.00-13.00 saatleri arasında şairler, İstanbul’da Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında toplanıp Cevat Çapan’ın kaleme aldığı şiir bildirisini okuduktan sonra, Nâzım Hikmet’ten Yahya Kemal’e, Orhan Veli’den Cemal Süreya’ya 40 şiir ustasının şiirlerini dağıtacaklar. (KÜLTÜR SERVİSİ)
‘Bir çağrıdır şiir’
Bu yılki Dünya Şiir Günü Bildirisi, Şair Cevat Çapan tarafından kaleme alındı. Şairler tarafından dağıtılacak olan bildiride, şiirin “bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine yaşamaya bir çağrı” olduğu belirtiliyor. Bildiriyi aynen yayınlıyoruz:
Şair arkadaşlarımızın önerisiyle, burada olduğu gibi, dünyanın birçok başka yerinde de dilin, özellikle de şiirin iletişim gücüne inananların kutlamaya hazırlandıkları bir bahar günü bugün. Kimileri parklarda, kimileri toplantı salonlarında, kimileri de sevdikleriyle kendi aralarında şiir okuyarak, şiir üstüne söyleşerek, şiir konusunda düşünerek kutlayacaklar bugünü.
Şiirin insan acısını, sevincini, öfkesini ve akla gelmeyen daha nice duygularını nasıl dile getirdiğini yeniden hatırlayacaklar.
Kimileri Boğazın iki yakasını donatan erguvanlara bakarak yapacak bunu, kimileri neredeyse yanı başımızda patlayan bombaların eşliğinde, çığlıklar arasında, barut kokusu içinde.
Bir yandan ezenleri, ezilenleri, öbür yandan geceleri, yıldızları, kokuları, tepeden tırnağa çiçek açmış ağaçlarıyla insanı deli eden bu dünyayı düşünerek katılacak bu kutlamaya.
Şiirin, yaşanan her şeyi beş duyumuzu canlandırarak (görerek, işiterek, koklayarak, tadarak, dokunarak) algılamamızı sağlayan bir duyarlık kaynağı olduğunu, şiirin bize duygularımızla düşünmeyi, düşüncelerimizle duymayı öğrettiğini hatırlatacak bize Dünya Şiir Günü kutlamaları.
Özgürlük ve dayanışma özlemi içinde, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine yaşamaya bir çağrı olduğunu düşünecekler şiirin. Yalnızca Edirne’den Ardahan’a kadar değil, Çin’den Peru’ya kadar uzayan bir umutla.
ÖNCEKİ HABER

‘Barış’ı boş ver ‘Savaş’a bak!..

SONRAKİ HABER

Sunak ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...