21 Mart 2007 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Geçtiğimiz yıl, bir fabrikada muhasebe bölümünde işe başladım. Bu yıl ise yıllık iznimin bir bölümünü kullanmak isteğimi söylediğimde, yıllık iznimi kullanamayacağımı, çünkü işyerinde bir yıllık çalışma süresini doldurmadığımı söylediler.

Paylaş

SORU: Geçtiğimiz yıl, bir fabrikada muhasebe bölümünde işe başladım. Bu yıl ise yıllık iznimin bir bölümünü kullanmak isteğimi söylediğimde, yıllık iznimi kullanamayacağımı, çünkü işyerinde bir yıllık çalışma süresini doldurmadığımı söylediler. Bu bir yıllık süre nasıl belirlenir? Kesintiye uğrar mı? Ayrıca işyerinde işçiler orada ne kadar çalışırsa çalışsın, herkese 15 gün yıllık izin kullandırıyorlar. Bu doğru mudur?
<...
Bir yılı doldurmalısınız
CEVAP: Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri, İş Kanunu’nun 53. maddesinde düzenlenmektedir. Bu düzenlemeye göre, işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verileceği belirtilmekte ve bu sürelerin işyerinde çalışılan zamana göre değişen oranları açıklanmaktadır. Buna göre, bir yıldan beş yıla kadar olanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar olanlara 20 gün, on beş yıl ve daha fazla olanlara ise 26 günden az yıllık izin günü verilemeyecektir. Ayrıca, kanunda bu izin sürelerinin toplu iş sözleşmeleri ile artırılabileceği düzenlenmektedir. Yani çalışma yılı ne olursa olsun, herkese aynı oranda izin günü vermek, kanuna aykırıdır. Ayrıca iş sözleşmesinin yapıldığı tarih, işe başladığınız tarihtir ve bir yıllık süre bu tarihten itibaren hesaplanır. Bu süre kesintiye uğramaz. Ancak, kanunun belirlemiş olduğu bazı sürelerin varlığı durumunda, işe gitmemiş olsanız dahi yıllık ücretli izin hakkınız çalışılmış gibi sayılmaktadır. İşçinin uğradığı bir kaza veya hastalıktan dolayı işine gidemediği günler, kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalışmadıkları günler gibi kanunda sayılan haller olsa dahi bunlar, izin sürenizin hesabına katılır. Örneğin; siz işyerinde çalışmaya başlayalı bir yıl olmuştur ancak, bu bir yılın bir ayında geçirmiş olduğunuz bir kaza veya hastalık dolayısıyla işe gitmemiş olsanız dahi, yıllık izne hak kazanmış olursunuz. Size ‘Çalışmaya başlayalı on bir ay oldu, yıllık izin hakkınızı kullanamazsınız’ denilemez. İş Kanunu’nun 53. maddesinde “yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez” emredici hükmü düzenlenmektedir.
Avukat Devrim Avcı
ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanlığı yargıya müdahil!

SONRAKİ HABER

Eren Keskin yine gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...