21 Mart 2007 00:00

Nasihat karın doyurmadı

Ben, Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten AKKUMAŞ tekstil fabrikasında iki yıldır çalışan bir işçiydim. Patron, işçilerin maaşlarını, fazla mesailerini, primlerini bir türlü düzenli olarak ödemedi.

Paylaş

Ben, Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten AKKUMAŞ tekstil fabrikasında iki yıldır çalışan bir işçiydim. Patron, işçilerin maaşlarını, fazla mesailerini, primlerini bir türlü düzenli olarak ödemedi. İşverene, bu durumu düzeltmesi için gerek sözlü gerekse yazılı birçok kez başvuru yaptık. Her defasında bizlere “Fabrika zor durumda, mal satamıyoruz, para olunca ödeme yapacağız, sıkın dişinizi” diye nasihatler verildi. Ama nasihat karın doyurmuyor. Ev sahibi, esnaf, elektrik, su, evdeki çocuklar nasihatle ikna olmuyorlar. Sonunda 23 Şubat 2007 Cuma günü öğle yemeğini yemedik. Bu eyleme solcu geçinen patronun tepkisi sert oldu ve ben dahil üç arkadaşımızı o gün işten attı.
Bunun üzerine AKKUMAŞ işçileri arkadaşlarının atılmasını kendilerine yapılmış gibi görüp 26 Şubat Pazartesi günü fabrikanın önünde toplandı. Sabah işe gelen işçiler, işe başlamayarak patrona ve yöneticilere, işten atılan 4 arkadaşlarının geri alınması ve 2 aydır ödenmeyen maaş ve fazla mesailerin ödenmesi taleplerini ilettiler. Patron, “Param yok, ödeme de yok. Ne yaparsanız yapın paranızı ödemeyeceğim. Çalışmak isteyen çalışsın, çalışmayacaklar burayı terk etsin” dedi. Bir süre fabrikanın önünde durup “AKKUMAŞ şaşırma, sabrımızı taşırma” “İş, ekmek, özgürlük; direne direne kazanacağız” sloganları attık. Daha sonra da 70 işçi, organizeden şehre doğru yürüyüşe geçtik. Sloganlar eşliğinde 10 km. yürüdük. TEKSİF Uşak Şube binasına geldik ve sendikaya üye olduk. Fakat bizim sendikalı olma heyecanımızı sendika yöneticilerinde göremedik. Teksif Şube Başkanı, yasal mevzuattan başka bir şey konuşmadı ve işten atılmayan işçilerin işe geri dönmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine işçi arkadaşlar işe döndü. Döndüklerinde girişte kendilerini bir sürpriz bekliyordu; patron, eyleme katılan her işçiden 5 maddelik savunma istiyordu. “Neden yemek boykotu yaptınız? Sizleri bu eyleme kim teşvik etti?” vb. sorularla birbirimizi gammazlamamızı istiyordu. Bu soruşturmadan sonra 4 işçi daha işten atıldı. Ekmeğimiz için, haklarımız için Uşak’ta yıllardır yapılmayan bir eylemi gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreci hep birlikte değerlendireceğiz. Çıkardığımız dersleri de sizlerle paylaşacağım.
Engin Köylü/İşten atılan AKKUMAŞ işçisi (UŞAK)
ÖNCEKİ HABER

Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

GÜNLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...