22 Mart 2007 00:00

En değerli arazi Dubai şeyhine satıldı

Karayolları arazisini Zorlu’ya kaptıran Şeyh Maktum’un şirketi Sama Dubai, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Garajı arazisinin satışı ihalesini kazandı. Sama Dubai, Zorlu ile 35 tur yarıştığı açık artırmada araziye 705 milyon dolar artı KDV teklif vererek arazinin sahibi olmaya hak kazandı

Paylaş

Karayolları arazisini Zorlu’ya kaptıran Şeyh Maktum’un şirketi Sama Dubai, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Garajı arazisinin satışı ihalesini kazandı. Sama Dubai, Zorlu ile 35 tur yarıştığı açık artırmada araziye 705 milyon dolar artı KDV teklif vererek arazinin sahibi olmaya hak kazandı. Sama Dubai, KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL’yi peşin olarak ödeyecek.
İstanbul’un en değerli arazileri arasında gösterilen İETT Levent Garajı arazisi 265.8 milyon YTL muhammen bedelle açılan satış ihalesi yapıldı. İhalede, 7 firma kapalı zarfla teklif sundu. Karayolları arazisi ihalesine göre daha kısa sürede tamamlanan ihalede en yüksek teklifi veren Sama Dubai, Zorlu Grubu ve Nurol-Fiba ortaklığı açık artırma bölümüne geçmeye hak kazandı. Fiba-Nurol ortaklığı, açık artırma bölümüne geçmeden çekildiğini açıkladı. Açık artırma bölümü Sama Dubai ile Zorlu grubu arasında geçti. 606 milyon dolardan açılan açık artırmada, aralık 1 milyon dolar olarak belirlendi. İki firma karşılıklı tekliflerle fiyatı 689 milyon dolara kadar yükseltti. Bu aşamada Zorlu Grubu bir mola istedi. Verilen aranın ardından devam eden açık artırmada, Sama Dubai’nin 705 milyon dolar + KDV’lik teklifi karşısında Zorlu Grubu “Hayırlı olsun” diyerek ihaleden çekildi. Sama Dubai, arazi için KDV dahil 1 milyar 156 milyon YTL’yi peşin olarak ödeyecek.
Topbaş’ın istediği olmadı
İhale sonrası bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ihalenin 980 milyon YTL + KDV olarak kesinleştiğini söyleyerek “Hayırlı olsun” dedi. Başkan Topbaş, protokollerin kendi kalemi ile imzalanmasını istedi ve “Bu kalemi özel olarak saklayacağım” dedi.
Kadir Topbaş ihale öncesi yaptığı açıklamada, “Karayolları arazisinin 800 milyon dolara satılması umutlarımızı artırdı. 1 milyar dolar civarı fiyat bekliyoruz” demişti.
Sama Dubai
Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul A.Ş, Dubai Şeyhi El Maktum’un kendi şirketi. El Maktum, Karayolları’nın Zincirlikuyu’daki arazisi için yapılan ihaleye de Sama Dubai ve Emaar şirketleri ile katılmış, Emaar, ihaleyi kazanan Zorlu Grubu ile son aşamaya kadar çekişmişti.
Arazinin özellikleri
46 bin 241 metrekare ticaret ve konut olmak üzere, brüt parsel üzerinden bodrum hariç 3 emsal imarı olan arazi, 265 milyon 885 bin 750 YTL artı KDV muhammen bedele sahip bulunuyor.
İETT garajı arazisi, Boğaziçi Kanunu, Kültür ve Tabii Varlıklar Kanunu ve Hıfzısıhha Kanunu’ndan etkilenmiyor.
Konum itibariyle İstanbul Boğazı’na hakim arazi, en önemli ticaret ve alışveriş merkezleri ile ana ulaşım hattı üzerinde yer alıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GÜNLÜK

SONRAKİ HABER

bankacılar 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa