22 Mart 2007 00:00

Mehmet Atak’tan açıklama: İstifa haberi doğru değil

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı Mehmet Atak’ın kurumundan istifa ettiği ve kadrosunda bulunduğu “Ölümsüz Öykü” adlı oyunun bu nedenle gösterimden kalktığı yönündeki habere Mehmet Atak’tan açıklama geldi.

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı Mehmet Atak’ın kurumundan istifa ettiği ve kadrosunda bulunduğu “Ölümsüz Öykü” adlı oyunun bu nedenle gösterimden kalktığı yönündeki habere Mehmet Atak’tan açıklama geldi. Atak, haberin doğru olmadığını belirterek istifa etmediğini ve oyunun gösteriminin de devam ettiğini kaydetti. Mehmet Atak’ın açıklamasının tam metnini yayınlıyoruz.
“Ekolojik olarak 15 yıl sonrasını göremediğimiz, Sovyetlerin dağılması ve Çin’in kapitalistleşmesiyle, karşısında bir uyarı mekanizması kalmayan ABD’nin tek süper güç olarak fütursuzca patronluğunu ilan ettiği, Ortadoğu’da binlerce sivilin ben yaptım oldu mantığıyla öldürüldüğü, bu coğrafyada son Hrant Dink’in öldürülmesi örneğinde gördüğümüz gibi milliyetçiliğin dolu dizgin büyüyüp faşizm sınırlarına dayandığı bir zaman ve mekan birlikteliğinde bana artık sanat yapmaya çabalamak pek de anlamlı gelmiyor. Buna ilaveten son senelerde Şehir Tiyatrosu’nda maruz kaldığım, yönetimin bir anlamdaki tacizleriyle mücadele etmekten yoruldum ve yıprandım. Üstüne üstlük kurumdaki mevcut insan malzemesinin bir bölümü beni son derece mutsuz ediyor. Bu koşullarda istifa etmeyi düşündüm ve bunu dile getirdim ama halihazırda ne istifa etmiş durumdayım ne de bu yüzden oyun durmuş. Kaldı ki Ölümsüz Öykü çözümü tam karşıtında bulsa da, benim başta söz ettiklerime değinen içinde bulunmaktan kesinlikle utanç duymadığım bir çalışma. Hatta gerek insan, gerek tiyatrocu kimliklerini sevdiğim, saygı duyduğum Kenan Işık’ın Ölümsüz Öykü’sünde oynamak, bu kadar pesimistleşmeden, bundan iki yıl önce olsa adamakıllı gurur duyacağım bir şey olurdu.
Bir de etik olarak bir oyun ideolojik olarak sapmadığı ve tiyatronun özüne ihanet etmediği sürece, vasat hatta kötü de olsa söz verilmiş süreçten önce yarım bırakmam. Bana ulaşılamadığı ve oyunun yarım kalmaması için Tardu Flordun’la görüşüldüğü yazılmış, Tardu benim kuşağımda en beğendiğim tiyatro oyuncularından biridir ama sanırım bu bilgi de tümden gerçek dışı. Kaldı ki söz verilmiş süreçte benim ölmem, sakatlanmam, hastalanmam durumlarında Ölümsüz Öykü’nün devamlılığını sağlayacak kurum içinden bir kastım var: Şehir Tiyatroları sanatçısı Murat Bavli.
Bu arada son temsile bir saat geç kaldığım ve oyunun bu yüzden salonun yarısı boşaldıktan sonra bir saat geç başladığı bilgisi de tümden gerçek dışıdır. Oyunun ilk haftalarında bir matine yarım saat kadar geç başlamıştır ama bunun benimle uzak yakın bir ilişkisi yoktur.
Oyun raporları ve nöbetçi yönetmenler Selin İşcan ile Tomris İncer’den teyit edilebilir.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Savaşa DUR dediler

SONRAKİ HABER

Adım adım yeşermek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa