22 Mart 2007 00:00

Savaşa DUR dediler

ABD’nin Irak’ı işgalinin yıldönümü nedeniyle birçok ilde dün meşaleli yürüyüşler düzenlendi. İşgalin dördüncü yılında yapılan eylemlerle işgal lanetlendi.

Paylaş

ABD’nin Irak’ı işgalinin yıldönümü nedeniyle birçok ilde dün meşaleli yürüyüşler düzenlendi. İşgalin dördüncü yılında yapılan eylemlerle işgal lanetlendi. Irak’ta ilk bombanın dört yıl önce 20 Mart’ta, saat 20.00’de atılmasından dolayı bu yıl da aynı anlarda “20 Mart 20’de savaşa dur de’ diyerek İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve birçok ilde basın metni okundu.
İstanbul’da “20 Mart 20’de savaşa dur de” sloganıyla önceki akşam Taksim gezi Parkı’ndan Dolmabahçe’ye meşaleli yürüyüş düzenlendi. Meşaleli yürüyüşe EMEP, KESK, DİSK, Limter-İş, İHD, Eczacılar Odası, İstanbul Barosu, ESP, TTB, Diş Hekimleri Birliği katıldı. Bini aşkın insanın katıldığı yürüyüşte kitle “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Halka değil, ABD”ye barikat sloganları attı.
Sendikalar ve meslek örgütleri adına metni okuyan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Irak’ta 4 yılda 650 bin kişinin hayatını kaybettiğini, çok daha fazlasının yaralanıp, ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, dört yıl boyunca bombalanmayan yerin sadece petrol kuyuları olduğuna dikkat çekti. ‘Savaşa Dur De’ kampanyası ile 1000 savaş karşıtının film gösterimleri, müzik dinletileri, paneller ve sokak eylemleri gerçekleştirdiğini belirten Tombul, Türkiye’de ilk defa internet üzerinden elektronik bir miting düzenlendiğini ifade ederek, savaşın teknolojisine karşı barışın teknolojisinin en iyi şekilde kullanılması gerektiğini dile getirdi. ABD Devlet Başkanı George Bush’a, Hugo Chavez gibi cesurca karşı çıkılması gerektiğini kaydeden Tombul, “Ona dünyanın hakimi değil de, dünya için insanlık için bir baş belası olduğunu söylemeliyiz” dedi. Tombul, Irak işgaline ortak olan ülkelerin, Irak’ın savaş zararlarını tanzim etmesi, Bush ve Blair’in savaş suçlusu olarak yargılanmasını, ABD’nin Ortadoğu’dan çekilmesi için dünyanın her yerinde mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekledi. Tombul ayrıca, “Barbarlığın ve terörün insanlığın kaderini çizmesine izin vermeyeceğiz. Biz büyüdükçe ABD ve işgal güçleri kaybetmeye devam edecek” dedi.
Meşalelerle barış istediler
Amerika’nın Irak’ı işgalinin 4’üncü yıldönümü Ankara’da da protesto edildi. Irak’a ilk bombanın düştüğü saatlerde işgale karşı meşaleli yürüyüş düzenleyen yüzlerce Ankaralı, “İşgalciler değil halk kazanacak” dedi.
DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB, TEB ve ASMMMO’nun çağrısıyla dün akşam Yüksel Caddesi’nde buluşan savaş karşıtları, “20 Mart 20.00’de savaşa dur de” pankartını açarak, meşalelerle Sakarya Caddesi’ne yürüdü. “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi”, “Irak halkı yalnız değildir” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarını atan yüzlerce kişi, Irak’ta işgalin sona ermesini talep etti. Irak’a ilk bombanın düştüğü saat 20.00’de sloganlar, alkışlar ve ıslıklarla Amerika’yı protesto eden savaş karşıtları, Irak halkına yalnız olmadıkları mesajını gönderdi.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, eylemde yaptığı açıklamada, “Onlar acı, gözyaşı ve ölümün ateşini yaktı; biz direnişin, isyanın, hayatın ateşini yaktık. ABD ve işgal çetesi, devasa askeri gücün kazanacağını sandı, yanıldı. Onlar kaybettikçe savaş ve işgal karşıtı güçler büyüdü. Savaş karşıtlarının inadı ve Irak halkının direnişi, ABD’nin devasa askeri mekanizmasını siyasi anlamda yendi” dedi. Soğancı, işgal güçlerinin Irak’tan çekilmesini, Iraklıların zararlarının tazmin edilmesini ve işgalci ülkelerin devlet başkanlarının savaş suçlusu olarak yargılanmalarını istedi.
İşgale lanet
İzmir’de de İşgalin 4. yıldönümü olan önceki gün saat 20.00’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan İzmirli savaş karşıtları, ABD’nin Irak’a tam dört yıl önce getirdiği karanlığa karşı meşalelerle yürüdü.
DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nın birlikte düzenlediği eyleme yaklaşık 600 kişi katıldı. Sık sık “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı eylemde Filistin bayrakları da taşındı.
Eylemde konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Yürütmesi’nden Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Irak’ta ABD ve işgal çetesinin hiçbir meşruiyetinin kalmadığını söyledi. Yalanlarla başlayan savaşın giderek Irak’ı ve tüm Ortadoğu’yu içinden çıkılmaz bir bataklığa çevirdiğini ifade eden Sındır, Irak’ta askeri bulunan bütün ülkeleri, birliklerini geri çekmeye çağırdı. Halkın savaş çetesinin yakasını hiçbir zaman bırakmayacağını belirten Sındır, “Hepsinden birer birer hesap soracağız. Irak’a dört yıl boyunca düşen her bombanın, atılan her füzenin, ateşlenen her silahın hesabını verecekler” diye konuştu.
‘İşgal ne zaman son bulacak?’
AKP Adıyaman Milletvekili Faruk Ünsal, Irak işgalini gerçekleştirenlerin insanlık suçu işlediğini belirterek, “işgalciler ne zaman geri çekilecekler” diye sordu.
ABD’nin uluslararası hukuku hiçe sayarak bağımsız bir ülkeyi işgal ettiğini kaydeden Ünsal, “Koalisyon güçleri, bu hukuksuz müdahale ile; 655 binden fazla sivilin hayatlarını kaybetmesine, 2 milyon insanın ülkelerini terk ederek mülteci olmalarına, etkileri yıllarca sürecek mezhep çatışmalarına sebep olmuşlardır” dedi. Ünsal, “İşgale neden olan istihbarat raporlarını yazanlar ve işgalciler ne zaman uluslararası yargı önüne çıkarılacaklar” diye sordu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ankaralı tiyatrona sahip çık!

SONRAKİ HABER

Mehmet Atak’tan açıklama: İstifa haberi doğru değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...