22 Mart 2007 00:00

Newroz ateşi barış içinde yandı

Diyarbakır’da 300 bini aşkın kişi sabahın erken saatlerinde Newroz alanına koştu. Esnaf kepenk kapattı, yerel kıyafetleriyle yüzbinler otobüslerle, kamyonlarla ya da yürüyerek kentten kilometrelerce uzak Newroz alanına akın etti. Barış sloganları, Kürtçe, Türkçe, Lazca ve Ermenice türkülerle renklenen mitingde dev ateşler yakıldı, halaylar çekildi.

Paylaş

Diyarbakır’da 300 bini aşkın kişi sabahın erken saatlerinde Newroz alanına koştu. Esnaf kepenk kapattı, yerel kıyafetleriyle yüzbinler otobüslerle, kamyonlarla ya da yürüyerek kentten kilometrelerce uzak Newroz alanına akın etti. Barış sloganları, Kürtçe, Türkçe, Lazca ve Ermenice türkülerle renklenen mitingde dev ateşler yakıldı, halaylar çekildi.
Ergani yolundaki alana sığmayan yüzlerce Diyarbakırlı yol kenarında piknik yaptı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DEP eski Milletvekili Leyla Zana, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, SES, Eğitim Sen, BES, Tüm-Bel-Sen, Yapı-Yol-Sen, ESM, Haber-Sen genel başkanları, AP Milletvekili Feleknas Uca, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, HADEP eski Başkanı Murat Bozlak, Barış Anneleri ve Japonya diplomat heyeti gibi birçok sendika, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisinin katıldığı Newroz alanına Türkiye Barışını Arıyor Konferansı’nın açılış konuşmasında Yaşar Kemal’in dile getirdiği “Ya gerçek demokrasi ya hiç” sözlerinin yazıldığı dev pankart asıldı.
Pankartlar arasında “Türkiye’nin birliği Kürtlerin birliğinden geçer” yazısı da dikkat çekti.
Diyarbakırlılar sık sık Abdullah Öcalan lehine slogan atarken “Zehirin panzehiri direniştir” dövizi dikkat çekti. Tutuklu DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu’nun mesajının okunduğu açılışta Miting Tertip Komitesi adına Ahmet Solmaz, baharın gelişini kutlayan tüm halkların bayramını selamladı. Mitingde suikasta uğrayan Gazeteci Hrant Dink’in kaleme aldığı son yazısı da okunarak Dink katliamının unutulmadığı gösterildi.
Yüzbinlerin coşkulu alkışları ve zılgıtlarıyla sahneye çıkan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, büyük çoğunluğunu Kürtçe yaptığı konuşmasında önemli sözler dile getirdi. Zana’nın konuşması sırasında beyaz güvercinler uçuruldu.
Zana: Kürtlerin 3 lideri var
Kürtlerin 3 liderinin bulunduğunu belirten Zana, “Biri Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabanidir. Diğeri Kürdistan Federe Bölge Başkanı Mesut Barzanidir. Üçüncüsü ise başkan Öcalan’dır” ifadelerini kullandı.
Zana, bütün Kürtlerin yüreğinin özgürlük ve barış için attığını söyledi. Kürtlerin siyasal birlikteliği yönünde mesajlar veren Zana, Kürtlerin onuruna sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, dilsiz, kültürsüz, onursuz bir halk olamayacağına dikkat çekti. Zana, konuşmasının Türkçe bölümünde de “Kürtler birlikte yaşadığı halkı sırtından vurmaz. Kürtler kendisini Çanakkale’de Kıbrıs’ta ispatlamıştır. Hiçbir zaman Türk halkına sırtını dönmemiştir” diye konuştu.
Hiç kimsenin Kürtleri küçük düşürmesine izin vermeyeceklerini belirten Zana, hükümetin “Kürtlere yönelik tek başınıza mı yaşamak istiyorsunuz, yoksa eşit aynı haklara sahip olarak birlikte mi yaşamak istiyorsunuz” şeklinde bir anket düzenlemesini ve bunu da kamuoyuna açıklamasını istedi. Bölünme korkularının sanal olduğunu belirten Zana, “Ölene kadar sizinleyim” diyerek konuşmasına son verdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de “Bugün burada bir destan yazılıyor. 21. yüzyılın destanı yazılıyor. Barışın, kardeşliğin eşitliğin destanı yazılıyor” dedi. Mitingde Rojamed, İlda Simonyan, Mikail Aslan, Fuat Saka ve Rojda sahne aldı. Kutlamaların ardından kent merkezine yürüyenlere polis müdahale etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Türk: Takdir beklerken baskı görüyoruz
Diyarbakır’daki Newroz’da konuşan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Newroz halkımızın, kadınların özgürlük mücadelesini doruğa çıkardığı gündür” dedi. Newroz’u bazı siyasilerin seçim kozu olarak kullanmak isteyenlerin bulunduğuna dikkat çeken Türk, konuşmasında DTP’ye yönelik baskılara da yer verdi. Ateşkesin kalıcılaşması için büyük çaba harcadıklarına değinen Türk, silahların gündemden çıkması için çabalarını sürdüreceklerini söyledi. Türk, çabalarının takdir edilmesi gerekirken baskıyla karşılaştıklarını vurgulayarak, Mart ayında toplam 254 yöneticinin gözaltına alındığını ve 72 yöneticilerinin ise tutuklandığını söyledi. Türk, bağımsız heyet taleplerini tekrarlayarak, “Şüpheleri gerginlikleri ortadan kaldıramazsınız. Bu raporun yalan çıkması için hükümetin devreye girmesi gerekiyor. Bizi yalanlasınlar, biz buna da razıyız. Yeterki bağımsız bir heyet gitsin ve incelemelerde bulunsun” diye konuştu.
Van Kalesi’nin eteklerinde barış çağrısı
İki gündür belli aralıklarla karın yağdığı Van’da, Newroz, Van Kalesi’nin eteklerinde kutlandı. Sabah saatlerinden itibaren ilçe ve köylerden binlerce kişi, kutlamanın yapılacağı alana akın etti.
Kutlama, demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakika saygı duruşu ile başladı.
Tutuklu bulunan DTP Van İl Başkanı İbrahim Sunkur’un cezaevinden gönderdiği Newroz mesajının okunması ise uzun süre alkışlandı. Van’da Newroz ateşi ise DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’un hava muhalefeti nedeniyle geç gelmesinden dolayı gecikmeli olarak yakıldı. Tuğluk, DTP’li yöneticiler ve Bostaniçi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek ile Newroz ateşini yaktı. Kutlamalara, 7 yıl hapis cezası alan Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe ve EMEP GYK Üyesi Fatih Polat da katıldı. (Van/EVRENSEL)
Batman’da barış güvercinleri uçtu
Sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Batman, Newroz’u büyük bir coşku ile kutladı. Newroz alanını dolduran yaklaşık 50 bin kişi, barış, demokrasi ve özgürlük istedi.
Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, DTP Genel Merkez Yöneticisi Selim Sadak, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek ve çok sayıda konuğun katıldığı kutlamalar, barış güvercinlerinin uçurulması ve Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı.
Sivil polislerce konuşması harfi harfine kaydedilme talimatı verilen Selim Sadak, konuşmasında sert bir üslup kullandı. Türkiye’de yaşayan Kürt halkının siyasette yer almasının önündeki engellere dikkat çeken Sadak, “Mademki halkın sorununu çözmeyeceksiniz çekilin diyeceğiz” dedi. DTP’lilerin tutuklanmasına da tepki gösteren Sadak, “Hangisi hırsız, çapulcu. Şerefli insanlar oldukları için içerdeler” diye konuştu.
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek ise Batman’da yaşanan sel felaketinde Başbakan’ın ve hükümetin vurdum duymaz tutumuna dikkat çekti. İmrek, Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümünün yanıtının alandaki onbinler olduğunu dile getirdi. (Batman/EVRENSEL)
Gaziantep’te barış sesleri yükseldi
Gaziantep’te Newroz 30 bine yakın kişinin katılımıyla kutlandı. Sabah saat 10’dan itibaren alanı doldurmaya başlayan kalabalık içinde, renk renk geleneksel giysileriyle genç kızlar, kadınlar ve çocuklar her Newroz’da olduğu gibi dün de en önde ve en coşkulu kesimi oluşturuyordu.
Tertip Komitesi’nde DTP, EMEP ve ESP’nin yer aldığı mitingde ilk konuşmayı Tertip Komitesi adına DTP İl Başkanı Vakkas Dalkılıç yaptı. Dalkılıç, “Her yeni baharda yeni mücadele sayfaları açtığımız, güçlenip çağlayan gibi aktığımız bir gündür Newroz” diyerek barış ve kardeşlik için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.
EMEP İl Başkanı Mecit Bozkurt ise, “Barış siz halkımızın eseri olacak. Antep’ten Edirne’ye, Samsun’dan Hakkari’ye, Diyarbakır’dan Trabzon’a kardeşlik köprüleri kuracağız. Barış istemeyenler bu köprünün altında ezilecektir” dedi.
ESP adına konuşan Ayşe Yılmaz da, Newroz öncesi yapılan baskıları kınayarak, egemenlerin Kürt sorununu inkar etmeyi sürdürdüklerini söyledi.
DTP Parti Meclisi Üyesi Nurullah Şakar ise yaptığı konuşmada hükümeti eleştirdi.(Gaziantep/EVRENSEL)
Newroz ateşi Mersin’de yandı
Mersin’de günlerdir hazırlıkları yapılan Newroz Bayramı, Metropol miting alanında kutlandı. Polisin yoğun önlem aldığı mitingde zaman zaman gerginlik yaşandı.
“Yaşasın onurlu, adil, demokratik, barış”, “Emek, barış, demokrasi ve kardeşlik ruhuyla halkalarımızın mücadelesini selamlıyoruz” pankartlarının açıldığı kutlamalarda konuşan DTP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu, Newroz’u bu yıl da yeryüzünün büyük bir bölümünde zalim Dehak’lar tarafından yönetilen halklar için meydanlarda, alanlarda Demirci Kawa’ları anmak için kutladıklarını söyledi. Mersin Serbest Bölge’de beş gündür eylemde olan işçileri hatırlatarak konuşmasına başlayan Emek Partisi GYK üyesi Gürsel Şenşafak ise, “Demirci Kawa’lar zalim Dehak’lara karşı serbest bölgede savaşıyor” dedi.
Kutlamaların ardından dağılmak için yürüyen kitleye müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Mersin/EVRENSEL)
Newroz her yerde
Bölgede Newroz kutlamaları sabahın erken saatlerinde başladı. Bölgenin birçok kentinde yerel kıyafetleriyle alanlara akan binlerce kişi, bayramı büyük bir coşku içinde kutladı. Barış sloganlarının atıldığı kutlamalarda Öcalan posterleri taşındı.
Malatya Şeker Stadı’nda kutladı
Malatya’da DTP, EMEP, SES ve ESP’nin organize ettiği Newroz kutlamaları Şeker Stadı’nda gerçekleşti. Statta polisin akrep ve panzerle yer alması ise dikkat çekti. Kutlamalarda, DTP Parti Meclis Üyesi Osman Özçelik, EMEP İl Başkanı Nejdet Bali ve ESP’den Sevim Kaplan Ölçmez konuşma yaptı.
Mardin; sarı, kırmızı, yeşil
Mardin’de Newroz, Kızıltepe, Nusaybin, Derik ve Mazıdağı’nda düzenlenen mitinglerle kutlandı.
Kızıltepe’de Newroz mitingi, sabah saatlerinde binlerce kişinin alana akması ile başladı. Vatandaşlar 4 noktada polisler tarafından üst ve kimlik kontrolünden geçirildi. Kadınlar iç çamaşırları, erkekler ise çorap ve pantolonlarına kadar arandı. Arama noktalarında kadınların sarı kırmızı yeşil puşilerine el konuldu.
Şanlıurfa’da halay çekildi
Şanlıurfa Direkli Meydanı’nda düzenlenen mitinge, Siverek, Hilvan ve Birecik ilçelerinden gelen binlerce kişi katıldı. Program başlayana kadar alanda çalan müzik eşliğinde halay çeken binlerce kişi, daha sonra saygı duruşunda bulundu. Urfa Kültür Sanat Merkezi’ne bağlı Koma Hevîn’in sahne almasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateşi, DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Üyesi Seydi Fırat, Abdullah Öclalan’ın kardeşleri Mehmet ve Fatma Öcalan ile DTP İl Başkanı İbrahim Binici yaktı.
Şırnak’ta kepenkler açılmadı
Şırnak’ta 6 yerde kutlanan Newroz etkinliklerine katılmak için binlerce kişi sabahın ilk ışıklarıyla birlikte alanlara akın etti. Okulların boykot edildiği, esnafların kepenk açmadığı Şırnak ve ilçelerinde sarı, kırmızı, yeşil flamalar ve yöresel kıyafetlerle kadınlar, erkekler ve gençler Şırnak merkez, Beytüşşebap, Uludere, Silopi, İdil ve Cizre’deki kutlamalara katıldı.
Çukurca ve Şemdinli
Hakkari Çukurca’da Yeşiltepe Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce kişi davul zurna eşliğinde halaylar çekerek kutlama gerçekleştirdi. Şemdinli’de ise sabahın erken saatlerinde binlerce kişi kutlamaların yapıldığı Şehir Stadyumu’nda toplandı.
Adıyaman’da bayram coşkusu
Adıyaman’da DTP ve EMEP tarafından organize edilen Newroz Bayramı, Çevre Yolu Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adıyamanda da “Ya tam demokrasi ya hiç” şiarı ile kutlanan Newroz’a yaklaşık 3 bin kişi katıldı.
Tunceli’de Newroz yürüyüşü
Tunceli’de Newroz mitinginde bir araya gelen yüzlerce kişi barış ve kardeşlik duygularını dile getirirken, ateşkesin barışa dönüşmesi dileğinde bulundular. Tunceli’de valiliğin “Nevruz” kutlaması dolayısıyla saatleri ileri alınan Newroz mitingi, Kışla Meydanı’nda saat 13.30’da başladı. Miting alanında bir araya gelen Tuncelililer, Newroz ateşi etrafında çektikleri halaylarla bayramlarını kutladılar. EMEP, DTP, KESK, DİSK gibi kurumlar tarafından düzenlenen miting, Demiroluk virajından Kışla Meydanı’na kadar süren yürüyüş ile başladı. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, DTP Parti Meclis Üyesi Sedat Yurtdaş, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale, DTP ve EMEP il başkanları yürüyüş kortejinin önünde yürürken, Demirci Kawa’yı simgeleyen pankart en önde taşındı.
ÖNCEKİ HABER

TABLO

SONRAKİ HABER

Halkbank kredi vermeye devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa