22 Mart 2007 00:00

Yetkililer görev başına!

Mersin Serbest Bölge’de, 37 değişik tekstil firması bünyesinde çalışan 2 bin işçinin başlattığı eylem 5. güne girdi.

Paylaş

Mersin Serbest Bölge’de, 37 değişik tekstil firması bünyesinde çalışan 2 bin işçinin başlattığı eylem 5. güne girdi. İSerbest bölgedeki kaçak çalıştırmanın ve haksız uygulamaların son bulması için Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne ve Mersin SSK’ya suç duyurusunda bulunan işçiler, yaşanan hukuksuzluğun üzerine gidilmesini istiyor.
İşçilerin eyleme geçmesiyle birlikte daha önce yolsuzluk ve kaçakçılık olayları ile gündeme gelen Mersin Serbest Bölge, bu sefer de kaçak işçi çalıştırmakla gündeme geldi. İşçilerin serbest bölgeye girmesi, MESBAŞ giriş kartı ile oluyor. 10 dolara çıkarılan giriş kartı, işverenler tarafından alınıp kartı olmayan işçilere dağıtılıyor ve onların içeride kaçak çalışması sağlanıyor.
Kimi işçiler, kartlarının alınıp farklı işçilere verildiğini ve fotoğrafın değiştirilip kullanıldığını anlatıyor. Erkek işçilerin kartlarını kullanan bayanlar, bayan işçilerin kartlarını kullanan erkekler var.
MESBAŞ kartlarının, ilk olarak 10 dolar karşılığında çıkarıldığını, her yıl yenilenirken parasının işçi ücretlerinden kesildiğini belirten işçiler, “Patron herkese kart çıkarmıyor. Hem masraf yapmak istemiyor, hem de herkesin kartı olunca sigortasız sayısı açığa çıkar diye düşünüyor. Çünkü kartı sadece sigortalılara çıkarıyorlar. Serbest bölge, güya her zaman aramanın yapıldığı, sık kontrollerin olduğu gümrük bölgesi. Ancak söz konusu patronların çalıştıracağı işçi olunca, kimse aramıyor. Eylemlerde servisler içeri giriyor. Başka zaman servis araçlarının her tarafını didik didik ederlerdi” dediler.
İşçiler, serbest bölgede 37 tekstil firması hakkında suç duyurusunda bulundu. İşçiler, kendi aralarında yaptıkları değerlendirme toplantısının ardından gerekli mercilere suç duyurusu için dilekçe hazırladı. Her işyerinde 2-3 işçinin görevlendirilmesi ile hazırlanan dilekçelerin altına imza alınıp Adana Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne ve Mersin SSK’ya başvuruda bulunuldu. İşçiler dilekçede, çalıştıkları firmada SSK bildirimi yapılmadığını, ücretlerin sürekli geç ve asgari ücretin altında ödendiğini, günlük normal çalışma sürelerinin üzerinde çalışıldığını ve yapılan fazla mesai ücretlerinin eksik ödendiğini belirttiler.
Ziyaretler sürüyor
Bir yandan sendikaların ziyaretleri de sürüyor. Petrol-İş, Genel-İş, Kristal-İş, Yol-İş ve Birleşik Metal-İş Mersin şubeleri, TEKSİF Tarsus Şube ve DİSK/Tekstil BOSSA Şube, KESK Mersin Şubeler Platformu, önceki gün ziyarette bulunarak işçilere destek verdi. Bir yılı aşkın süredir grevde olan SCT Turbo Filtre işçileri de tekstil işçileri ile dayanışmada bulundular. SCT işçilerinin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş’in Mersin Şube Başkanı Uğur Tozlu, destek ziyaretinde yaptığı konuşmada, haklı taleplerin kazanılması için birliktelik ve kararlılığın önemini vurguladı.
Tekstil-Sen Genel Merkezi de yaptığı yazılı açıklamayla herkesi işçilere destek vermeye çağırdı. (Mersin/EVRENSEL)
Halil İmrek / Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

TRT’den Ahmet Kaya’ya yine sansür

SONRAKİ HABER

Gerçek gazetecilik istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...