23 Mart 2007 00:00

İsveç’te sendika bürokratları satış sözleşmesini imzaladılar

İsveç’te 3 milyonu aşkın emekçiyi kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken İsveç Endüstri Memurları Sendikası (SIF), Mühendisler Sendikası ile IB Metall yöneticileri işçilere danışmadan yeni bir ihanet sözleşmesinin daha altına imza attılar.

Paylaş

İsveç’te 3 milyonu aşkın emekçiyi kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken İsveç Endüstri Memurları Sendikası (SIF), Mühendisler Sendikası ile IB Metall yöneticileri işçilere danışmadan yeni bir ihanet sözleşmesinin daha altına imza attılar. 100 bin memur, 30 bin mühendis ve 210 bin sanayi işçisini kapsayan sözleşme çalışanların ücretlerinin üç yıl içerisinde yüzde 10.2 oranında artırılmasını öngörüyor. Sözleşme diğer işkollarına örnek teşkil etmesi açısından özel bir önem taşıyor. İşçilerin ücret taleplerini yılda ortalama yüzde 3 ücret artışı ile sınırlayan sendika bürokratları diğer işkollarında çalışan ve daha fazla ücret zammı ve sosyal haklar talep eden işçi sendikalarının mücadelelerine de darbe vurmuş oldular.
Sendika bürokratlarının tutumu hem kendi üyeleri hem de öteki işkollarında çalışan işçiler tarafından tepki ile karşılandı. Volvo fabrikalarında çalışan bir grup işçi ortak bir açıklama yaparak sendika bürokratlarının işçilere sormadan toplu iş sözleşmesi imzalamalarını protesto etti. Stockholm’daki Scania fabrikasında çalışan işçiler de ücret zammını yetersiz bulduklarını açıkladılar.
Maden ocaklarında çalışan işçiler ile onları temsil eden Maden İşçileri Sendikası yöneticileri sözleşmeye imza atan sendika bürokratlarına tepki gösterdiler. 3 yıllık sözleşme imzalanmasını ve yılda yüzde 3’lük ücret zammını kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Maden İşçileri Sendikası Başkanı Harry Ratakayrö “Maden ocaklarında çalışan işçilerin ücretleri düşük. Bu nedenle bu sözleşmeye hayır diyor ve altına imza atmayı reddediyoruz” açıklamasını yaptı. Buna karşılık sanayi işverenlerini örgütleyen Teknik şirketinin genel müdürü Anders Narvinger sendikaların üç yıllık sözleşme imzalamalarının sevindirici olduğunu söyledi. Sanayi işverenlerinin aşırı kârlar elde ederlerken neden yüzde 3’lük ücret zammı ile yetindikleri sorusunu SIF Başkanı Mari-Ann Krantz şöyle cevaplandırdı: “Büyük şirketlerin ne kadar kâr ettiklerini belirlemek her zaman zor. Çatışma olmadan daha fazla ücret zammı alamazdık.”
Sendikalar üye kaybediyor
Uzlaşmacı ve işbirlikçi politikalar izleyen işçi ve memur sendikalarına tepkiler artıyor. Geçtiğimiz yıl da sendikalar kan kaybetmeyi sürdürdüler. 2006 yılı içinde Memur Sendikaları Konfederasyonu TCO’ya bağlı sendikalar 13 bin, İşçi Sendikaları Konfederasyonu LO’ya bağlı sendikalar 27 bin üye kaybettiler. Sendika bürokratları işçilerin sendikalardan uzaklaşmalarının nedenini sağcı koalisyon hükümetinin işsizlik kasasında yaptıkları değişiklere bağlayarak kendi sorumluluklarını gizlemeye çalışıyorlar. Üye kaybetmelerine karşın İsveç sendikaları yüzde 80 örgütlenme oranıyla dünyada örgütlenme oranı en yüksek sendikalar olma unvanlarını koruyorlar. (Stockholm/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Berlin’de AB’ye karşı yürüyüş düzenleniyor

SONRAKİ HABER

Meselesi olan filmlerde artış var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...