23 Mart 2007 00:00

Af Örgütü’nden AB’ye sert eleştiri

Uluslararası Af Örgütü, 2007'yi herkes için eşit fırsatlar yılı olarak kutlayan AB'de “temel insan hakları sorunu olarak ırkçılığın ve ayrımcılığın ciddi ve yaygın olduğunu” bildirdi.

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, 2007'yi herkes için eşit fırsatlar yılı olarak kutlayan AB'de “temel insan hakları sorunu olarak ırkçılığın ve ayrımcılığın ciddi ve yaygın olduğunu” bildirdi.
Örgütün AB temsilciliğinden yapılan açıklamada, “Belirgin sözlü hakaret ve fiziksel saldırı tehdidi yanında, Avrupa'da hala 'yanlış' renkleri ya da kökenleri nedeniyle iş bulamayan, ev kiralayamayan ve takip edilerek dövülmeden sokakta yürüyemeyen vatandaşlar var” denildi.
Irkçılık başlıca sorunlardan biri
Avrupa Parlamentosu ile AB Komisyonu ve AB Konseyine gönderdiği mektupta ırkçılığı ve ayrımcılığı sona erdirecek somut tedbirlerin alınmasını isteyen Uluslararası Af Örgütü, tarihinde ırkçılığın kötü tecrübeleri bulunan Avrupa'nın, milyonlarca insanın günlük hayatını olumsuz etkileyen bu sorunun “birinci öncelik olarak ele alınmasını” talep etti.
2007'nin eşit fırsatlar yılı ilan edilmesi gibi girişimlerin olumlu fakat yetersiz olduğu vurgulanan Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, AB üyesi ülkelerin yarısının bile ırkçılığa karşı ulusal eylem planlarını uygulamaya koymadığına dikkat çekildi. Açıklamada, “İngiltere ve Fransa'daki Müslümanlara saldırıların artarak sürdüğü, Yunanistan, İspanya ve İtalya'da mültecilerin ve göçmenlerin haklarının kısıtlandığı ve birçok AB ülkesinde Roman vatandaşların sosyal ve kültürel haklarının göz ardı edildiği” ifade edildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Amerikan ordusu için rekor düzeyde harcama

SONRAKİ HABER

Berlin’de AB’ye karşı yürüyüş düzenleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...