23 Mart 2007 00:00

İZLENİM

Van’da Newroz, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Van Kalesi’nin dibinde yapıldı. Ama Vanlıların söylediğine göre bu yıl, karın yol açtığı yoğun çamur ve olumsuz hava koşulları, katılımı bir ölçüde etkiledi.

Paylaş

Van’da Newroz, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Van Kalesi’nin dibinde yapıldı. Ama Vanlıların söylediğine göre bu yıl, karın yol açtığı yoğun çamur ve olumsuz hava koşulları, katılımı bir ölçüde etkiledi. Newroz’a katılanlardan biri, daha önceki yıllarda hava güneşli olduğunda, miting alanındaki çimlerin üzerinde piknik dahi yapıldığını ve katılımın yüzbinleri bulduğunu anlatıyor. Bu yılki mitingde de alan dolu, ancak uzun süren Newroz kutlaması süresince sürekli, gelen ve gidenlerin sirkülasyonu dikkati çekiyor. DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe ve diğer yöneticiler, bu çamurdan nasiplerini epey almış durumda.
Onbinlerce kişinin katıldığı bu yılki mitingde Aysel Tuğluk, kitleye seslendiğinde büyük alkış alıyor. Van’dan son seçimlerde, barajın etkisiyle milletvekillerini AKP toplamıştı. AKP’nin 6, CHP’nin de 1 milletvekili çıkardığı Van’da Tuğluk, kitleye seslenirken “DTP hiçbir zaman kendisini var eden değerlere yabancılaşmayacaktır” diyor. Tuğluk’un, konuşması sırasında Öcalan’la ilgili zehirlenme iddialarına dair haber ve gelişmelere değindiği bölümde, kitle alkış ve sloganlarla ilgi gösteriyor. Bu da aslında, savcıların özgürlük anlayışı ile bu miting alanındaki özgürlük anlayışının arasındaki farkın bir göstergesi sayılmalı. Miting alanının legalite algısı ve sınırları, belki Kürt sorununun çözümü bakımından bir gösterge de sayılabilir. 324 aydının yaptığı barış çağrısı ve Ankara’da yapılan “Türkiye Barışını Arıyor” konferansında, silahların bırakılması için gerekli yasal koşulların sağlandığı demokratik bir çözüm önerisine bu alandan bakıldığında, bunun, eğer gerçekten istenirse o kadar zor olmadığı hissedilebiliyor. Ancak devletin, buna istekli ve hazır olmadığını gösteren bir gelişmeyi de az sonra yeniden fark ediyoruz. Yöresel Kürt renklerinden oluşan bir kıyafet giymiş olan sunucu kadın, kitleden, tertip komitesinin belirlediği sloganların dışına çıkılmamasını istiyor. Kitle tepki verince de o, Kürtçe gülerek “Ne yapayım, ben bunu söylemeye mecburum” anlamına gelen esprili bir açıklama yapıyor. Van’daki kutlamalarda en büyük alkışlardan birini de “PKK terör örgütü değildir” biçimindeki açıklamasından ötürü, 7 yıl hapis cezasına mahkum edilen Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe aldı. Tekçe, kitleyi kısa bir Kürtçe konuşma ile selamlıyor. Daha sonra protokoldeki yerine döndüğünde, gazetecilerin, aldığı cezaya ilişkin sorularına ise “şu anda halkın bayramını kutladığını ve bir açıklama yapmak istemediğini” belirterek yanıt veriyor. Alana katılan onbinlerce kadın, çoluk çocuk, resmen çamura batmış olmayı hiç dert edinmeden, türkülere halay ve alkışlarla yanıt veriyor. Yoksul bir Kürt kadını, elindeki bir kağıt mendili çamurlanan ayakkabılarını silmesi için DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk’a uzatıyor. Mitingin sonlarına doğru alandan uzaklaştığımızda, kitlenin sloganları ve sesi Van Kalesi’ne çarpıp yankılanıyor. Adeta Van Kalesi de bu coşkuya katılıyor, türkülere ve sloganlara eşlik ederek...
Fatih Polat/Van
ÖNCEKİ HABER

Ölmek mi lazım!

SONRAKİ HABER

İZLENİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...