23 Mart 2007 00:00

Ölmek mi lazım!

Önce Türk Ceza Kanunu’nun ‘Türklüğe hakareti’ cezalandıran 301. madde, ardından “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsü” cezalandıran 288. maddeden açılan toplam 3 davadan yargılanan Gazeteci Hrant Dink hakkındaki davalar ölümü nedeniyle düşürüldü.

Paylaş

Önce Türk Ceza Kanunu’nun ‘Türklüğe hakareti’ cezalandıran 301. madde, ardından “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsü” cezalandıran 288. maddeden açılan toplam 3 davadan yargılanan Gazeteci Hrant Dink hakkındaki davalar ölümü nedeniyle düşürüldü.
TCK’nın tartışmalı 301. maddesinden hakkında dava açılan ve ırkçı grupların hedefi haline getirilerek suikasta kurban giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink hakkında açılan davalar, ölümünün üzerinden 63 gün geçtikten sonra düşürüldü. Hayattayken ‘düşünce suçundan’ mahkeme koridorlarından ‘ırkçı gruplardan hakaret işitmeden’ ayrılamayan Hrant Dink’in, ‘ölümü nedeniyle’ hakkındaki davaların düşürülmüş olması ise, “davaların düşmesi için ölmesi mi gerekiyordu?” sorusunu akıllara getirdi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Dink’in, 19 Ocak 2007 tarihinde Şişli’de Agos gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin otopsi raporu ve öldüğünü gösterir nüfus kaydı Şişli Adliyesi’ne ulaştı.
Bunun üzerine Hrant Dink hakkında “Türklüğe hakaret” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan açılan 3 ayrı davanın dosyalarını inceleyen Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, Dink’in ölümü nedeniyle bu davaları düşürdü.
Agos çalışanları halen yargılanıyor
Hakim, Hrant Dink’le birlikte bu davalarda yargılanan Agos gazetesinin yöneticileri Arat Dink ve Serkis Seropyan’ın dosyasını ayırarak, yargılamanın sürdürülebilmesi için yeni duruşma tarihleri belirledi. Buna göre, davalar 14 Haziran’da başlayacak.
301’den iki 288’den bir dava
Hrant Dink’in düşürülen davalarından biri, Agos gazetesinin 13 Şubat 2004 tarihili nüshasında “Şapparigce” adlı köşesinde yer alan yazı nedeniyle açılan dava oldu.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7 Ekim 2005 tarihinde görülen davada, Dink 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak ceza ertelendi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise esasa yönelik temyiz istemlerini reddederek yerel mahkemenin kararını usul eksiklikleri nedeniyle bozdu. Davanın 6 Şubat 2007 tarihli duruşması, gelen nüfus kaydında sağ olarak görünen Hrant Dink’in nüfus kaydının yeniden istenmesi amacıyla ertelenmişti.
Düşürülen diğer davanın iddianamesinde de Arat Dink’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, Serkis Seropyan’ın da sorumlu müdürün bağlı bulunduğu yetkili olduğu Agos gazetesinde 14 Ekim 2005 tarihinde yazılan yazıyla ilgili oldu. İddianamede, Hrant Dink, Aydın Engin, Arat Dink ve Serkis Seropyan’ın da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.
Dink’in düşürülen bir diğer davası da Agos gazetesinin 21 Temmuz 2006 tarihli nüshasında yayınlanan “301’e karşı 1 oy” başlıklı haber nedeniyle geçen yıl eylül ayında açılan dava oldu.
İddianamede, Hrant Dink ile Agos gazetesinin yöneticileri Arat Dink ve Serkis Seropyan’ın, TCK’nın 301. maddesi uyarınca 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu. Dün ilk duruşması yapılması gereken dava, davalara yeni tarih verilmesi nedeniyle diğer davaların görüleceği 14 Haziran’da başlayacak. (İstanbul/EVRENSEL)
Azmettirici ‘muhbir’ Tuncel 17 kez rapor vermiş
Gazeteci Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olarak tutuklanan ‘polis muhbiri’ Erhan Tuncel’in, Trabzon emniyetine, Yasin Hayal ve Dink cinayeti hakkında, iddia edildiği gibi 4 değil 17 kez rapor verdiği ortaya çıktı!
Erhan Tuncel’in İstanbul’daki sorgusunda anlattıklarından oluşturulan 5 sayfalık tutanakta yer alan bilgiler oldukça çarpıcı.
Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı muhbirlik görevinden aynı zamanda JİTEM’e çalıştığı için uzaklaştırılan Erhan Tuncel’in üzerindeki sis perdesi kamuoyunu aydınlatacak düzeyde açıklığa kavuşturulmuş değil. Biri cinayet günü olmak üzere polisle 25 kez görüştüğü tutanaklarda yer alan Erhan Tuncel’in bu durumu, Yasin Hayal gibi rapor verdiği polisi de kullandığı görüşünü güçlendiriyor.
Mcdonalds’ın bombalanması olayında bombayı hazırlayan ve eylemi organize eden Erhan Tuncel, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde görevli bir öğretim üyesi aracılığıyla, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek tarafından ‘zeki bir genç’ olduğu gerekçesiyle istihbarat elemanı yapıldı. Tuncel’in Trabzon Emniyeti’ne ilettiği ilk raporun boş çıkması üzerine, Hrant Dink’in ensesinden vurulacağına dair bilginin de yer aldığı 17 rapor, İstanbul Emniyeti’ne ulaştırılmadı. Tutanaklarda ayrıca, 2006 Kasımı’ndan itibaren, Erhan Tuncel’in emniyet ile biri cinayet günü olmak üzere telefonla 25 görüşme yaptığı bilgisi de tutanaklarda yer aldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Bu kez de ‘sağlık mazereti’ buldu

SONRAKİ HABER

İZLENİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...