23 Mart 2007 00:00

ABF, Alevi anketine tepki gösterdi

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevileri 4.5 milyon olarak yansıtan ankete tepki göstererek Alevi nüfusunun anketle belirlenemeyeceğini ifade etti.

Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevileri 4.5 milyon olarak yansıtan ankete tepki göstererek Alevi nüfusunun anketle belirlenemeyeceğini ifade etti.
Özel, dün bir açıklama yaparak Konda’nın, 48 bin kişi ile yapılan görüşmelerle, nüfusu 73 milyon olan Türkiye’de 4.5 milyon Alevi nüfusu olduğunu gösteren anketini eleştirdi. Hata oranının yüksek olduğunu, farklı kimliklerin karşı karşıya kaldığı, ayrımcılık uygulamaları, devletin ötekileştirme politikaları sonucu oluşan sosyal baskı mekanizmaları göz önüne alındığında, bu tür anketlerde etnik, inançsal nüfus oranını ortaya çıkarmanın mümkün olamayacağını kaydeden Özel, “1927’deki ilk nüfus sayımında, Türkiye nüfusunun 13 milyon 648 bin 270 kişi olduğu, bunun ise üçte birini Alevi-Bektaşi, Şii, Tahtacıların oluşturduğu bilinmektedir. 2007 yılında Türkiye nüfusu tahminen 75 milyon iken Alevilerin, halen 1927’deki nüfus oranı ile kalması, ancak bilimsel olmayan, yanıltma, yönlendirme ve siyasi amaçlı olarak telaffuz edilebilir” dedi.
AB İlerleme Raporu’nda, Alevi vatandaş sayısının 12 ile 20, ABD raporlarında 14-20 milyon telaffuz edildiğine, anketlerde ise 4.5 milyon bulunmasının “manidar” bulunduğuna ve “bilimsel olmadığına” vurgu yapan Özel, anketin örneklemin büyüklüğü, yapısı ve coğrafi dağılımı ile sorunlu olduğunu, Alevi yerleşim birimlerini büyük oranda kapsamadığını dile getirdi.
Özel, “Osmanlı’dan beri ayrımcılık, baskılar, katliamlar, inkar ve dışlanma ile karşı karşıya olan Alevilerin halen kimliklerini özgürce dile getirmekten korktuğu görüldüğünü” vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sivas davası AİHM’e gidiyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan’a kendi çıkardığı yasadan suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa