23 Mart 2007 00:00

Newroz kutlamaları gece de sürdü

İstanbul’da Okmeydanı, Örnektepe, 1 Mayıs, Gülsuyu, Kurfalı, Esenyalı, Sarıgazi’de; Gebze’de ise üç ayrı yerde Newroz ateşleri yakıldı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve dergi çevrelerinin katıldığı eylemlerde, yüzlerce kişi “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı attı.

Paylaş

İstanbul’da Okmeydanı, Örnektepe, 1 Mayıs, Gülsuyu, Kurfalı, Esenyalı, Sarıgazi’de; Gebze’de ise üç ayrı yerde Newroz ateşleri yakıldı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve dergi çevrelerinin katıldığı eylemlerde, yüzlerce kişi “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı attı. Sarıgazi’deki gösterinin ardından 4 kişi gözaltına alındı.
Gebze’ye bağlı Dilovası beldesinde, belediye binası önünde toplanan yaklaşık bin civarında DTP’li, ateşler yakarak Newroz’u kutladı. Gebze Mevlana ve Ulaştepe mahallerinde de mahalle meydanında yakılan ateşlerle halaylar eşliğinde Newroz kutlaması yapıldı.
Okmeydanı Sağlık Ocağı önünde toplanan bir grup, ateş yakarak Newroz’u kutladı. Polis, eylem sonrası 9 yaşlarında bir çocuğu gözaltına aldı. Örnektepe Köprüsü üzerinde toplanan bir grup ise cadde üzerinde ateş yakarak yolu trafiğe kapattı.
Kurfalı, Esenyalı, Gülsuyu, 1 Mayıs mahallelerinde, aralarında ESP, DHP, DTP, EMEP, SDP, Alınteri, Partizan, PDD, BDSP gibi örgütlerin olduğu gruplar, ateşler yakarak Newroz’u kutladı. Atılan sloganlar ve çekilen halaylarla kutlanan Newroz’da, Kürt halkına ve DTP’ye yönelik saldırılar kınandı.
Önceki gün akşam saatlerinde DTP, EMEP, ESP ve DHP’nin çağrısı ile Esenyalı’da mahalleli, Newroz’u kutladı. Meşaleli yürüyüşün ardından davul zurna eşliğinde Newroz’u kutlayan 400 kişiye hitaben konuşan EMEP İlçe Sekreteri Ali Doğan, DTP ve Kürtlere yönelik baskılara son verilmesini isteyerek Newroz’un coşkusunu ve kitleselliğini 2007 1 Mayısı’na taşımanın önemine vurgu yaptı.
Tuzla Şifa Mahallesi’nde biraraya gelen yüzlerce kişi Newroz’zu kutladı. Önceki gün akşam 19.30’da mezarlık yanındaki boş alanda toplanan kitle ateş yaktı halay çekti. Yapılan konuşmalarda barış ve kardeşlik talepleri dile getirildi.
İzmir’de çok sayıda gözaltı
İzmir’in değişik semtlerinde, önceki gün akşam saatlerinde Newroz kutlaması yapmak isteyen halk, polis engeliyle karşılaştı. Newroz kutlamaları nedeniyle 50 dolayında kişi gözaltına alındı.
Çiğli’nin Güzeltepe semtinde, Newroz’u kutlayan semt sakinlerine polis müdahale etti. Polisin engellemesi, yapılan basın açıklaması ile protesto edildi. EMEP Çiğli İlçe Yöneticisi Bayram Akgül, polisin Newroz’a yönelik baskıcı tutumuna dikkat çekerek halkın bayramını kutlamasının engellenmesini protesto ettiklerini belirtti.
Yamanlar, Kuruçeşme, Kadifekale, Asarlık, Menemen ve Torbalı’da da Newroz’u kutlamak isteyenler gözaltına alındı.
Newroz baskınları gece de sürdü
Mardin’in 4 ilçesinde önceki gün yapılan Newroz mitinglerinin ardından gözaltına alınanların sayısı artarken yapılan ev baskınlarında ise çocukların dövüldüğü, evlerin camlarının kırıldığı iddia edildi.
Dargeçit’teki Newroz kutlamasına, polis silahla müdahale etti. Mardin’in Derik, Kızıltepe, Nusaybin ve Mazıdağı ilçelerinde dün düzenlenen Newroz mitinglerinin ardından ev baskınları ve gözaltılar devam ediyor.
Derik’in Kale ve Cevizpınar mahalleleri ile Tilbisim köyünde dün akşam bir araya gelen kalabalık gruplar, Newroz ateşleri yakarak havai fişek gösterileri düzenledi. Havai fişek gösterilerinin ardından polisler, tüm mahallerde güvenlik önlemlerini artırdı.
Nusaybin ilçesinde Abdulkadir Paşa Mahallesi’nde ikamet eden Yahya Doğan adlı vatandaşın evine polisler baskın yaptı. Baskın esnasında Yahya Doğan’ın eşi Leman Doğan’ın kolunun kırıldığı, yine evin camlarının polisler tarafından kırıldığı öğrenildi. Evde bulunan ve korsan eylemler yaptıkları iddia edilen çocukların ise dövüldüğü bildirildi. Mardin’in Dargeçit ilçesinde de çarşı merkezinde ateşler yakarak Newroz’u kutlamak isteyen vatandaşlara, polisler müdahale etti. Kalabalık içerisinde bulunan gençler, polise taşlarla karşılık verirken çatışma bir süre ara sokaklarda devam etti. Polisin, grubun üzerine ateş açtığı bildirilirken burada gözaltına alınanların olup olmadığı öğrenilemedi.
Tunceli’de Newroz, akşam geç saatlere kadar mahallelerde yakılan ateşlerin etrafında çekilen halaylarla kutlandı. Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılan kutlamaya, polisler müdahale ederken Ali Baba Mahallesi’nde, Newroz ateşini söndürmek isteyen itfaiye aracı taşlandı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink anmasına polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

Babahan’a Mesut Parlak uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...