24 Mart 2007 00:00

Sivas katliamı davası AİHM’e taşınıyor

Sivas katliamı davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürülüyor. Sivas Madımak Oteli’nin 2 Temmuz 1993 tarihinde ateşe verilerek yakılması sonucu yaşamını yitirenlerden Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, dönemin yetkilileri ile Genelkurmay ve emniyet görevlileri hakkında Türkiye’de yargılama yapılamaması nedeniyle AİHM’e başvurma kararı aldıklarını söyledi.

Paylaş

Sivas katliamı davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürülüyor.
Sivas Madımak Oteli’nin 2 Temmuz 1993 tarihinde ateşe verilerek yakılması sonucu yaşamını yitirenlerden Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, dönemin yetkilileri ile Genelkurmay ve emniyet görevlileri hakkında Türkiye’de yargılama yapılamaması nedeniyle AİHM’e başvurma kararı aldıklarını söyledi.
Karababa ailesi ile yine Sivas’taki katliamda yaşamını yitiren Asuman ve Yasemin Sivri kardeşlerin aileleri dün bir basın toplantısı düzenlediler.
Toplantıda konuşan Hüseyin Karababa, Sivas Katliamı davasını 14 yıl sonra AİHM’e götürdüklerine dikkat çekti. Devletin güvenlik görevlilerinin, 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak’ta 8 saat boyunca 35 insanın diri diri yakılmasına seyirci kaldığını vurgulayan Karababa, dönemin siyasi ve idari sorumluları hakkında soruşturma açılması istemleriyle değişik savcılıklara yaptıkları başvuruların “zamanaşımı, soruşturma yetkisinin TBMM’de olması” gibi gerekçelerle sonuçsuz kaldığını, son olarak da Sincan ve Tokat Ağır Ceza Mahkemesi’nde itirazlarının reddedildiğini anlattı.
Madımak Oteli’ndeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek için yürüttükleri hukuk mücadelesinde yeni bir aşamaya geldiklerini ifade eden Karababa, katliamda sorumluluğu bulunduğu düşünülen yetkililer hakkında soruşturma açılmamasından dolayı tükenen iç hukuk yollarının canlandırılması ve adil soruşturma sağlanması için Sivas Davası müdahilleri olarak AİHM’e gittiklerini belirtti.
Hollanda da suçlu!
Katliamda Hollanda vatandaşı Carinna Cuanna’nın da yaşamını kaybettiğini, ancak bu ülkenin vatandaşına sahip çıkmadığını kaydeden Karababa, “Hollanda vatandaşına sahip çıksaydı, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Lahey’de yargılanırdı” iddiasında bulundu. Karababa, katliam sanıklarına ev sahipliği yaptığı için Almanya’nın da kusurlu olduğunu söyledi.
Provokatif sorular
Vakit gazetesi adına toplantıyı izleyen muhabir, “geçmişle yüzleşme” ifadesine atıfta bulunarak, Ermeni sorunu konusunda Avrupa ülkelerinin de bu ifadeyi kullandıklarını savunarak, ailelere, “Arkanızda avrupa ülkeleri var mı” sorusunu yöneltince ortam gerildi. Aileler, arkalarında kimsenin bulunmadığını, bireysel başvuru yaptıklarını söylediler. Aynı muhabir bu kez otelde bulunan Arif Sağ’ın silahının ne olduğunu sorunca aileler soruların art niyetli olduğunu ifade ettiler.
Vakit gazetesi yaptığı yayınlarla, Madımak Oteli’nin ateşe verilmek suretiyle bir katliam gerçekleştirildiği gerçeğini ısrarla görmezden gelirken, Sivas katliamı ile ilgili yayınlarında adeta yanarak ölen insanları ve ailelerini suçluyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Doğal kaz olmayacağız’ eylemi

SONRAKİ HABER

Politik filmler pek şans bulamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...