24 Mart 2007 00:00

Lodos ve yağmur sele dönüştü

Ülke genelinde etkili olan şiddetli yağış ve lodos birçok yerde sele yolaçtı, çatıları uçurdu, ağaçları devirdi.

Paylaş

Ülke genelinde etkili olan şiddetli yağış ve lodos birçok yerde sele yolaçtı, çatıları uçurdu, ağaçları devirdi.
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde sabah saatlerinde etkili olan lodos nedeniyle tarihi Hasan Kan Hanı’nın çatısı uçtu. Hasan Kan Hanı’nın çatısının yanı sıra birçok binanın da çatısı uçtu. Evlerinin çatısı uçan vatandaşlar, lodosun çok etkili olduğunu ifade ederek “Böyle etkili bir rüzgar karşısında ne yapacağımızı bilemedik. Evden dışarıya bile çıkmaktan korktuk. Rüzgarın hızının azalmasıyla birlikte uçan çatıların yapılması için çalışma başlatacağız” diye konuştular.
İtfaiye ekipleri ise lodos nedeniyle birçok binanın çatısının uçtuğunu kaydederek “Tarihi binaların çatılarının uçmaması için gerekli önlemleri aldık. Çatıların kazalara neden olmaması için vatandaşları uyardık” dediler.
Ağaçlar devrildi
Denizli’de lodos, elektrik hatlarında arızalara neden olurken, Kale ilçesinde ağaçların yıkılmasına yol açtı. Edinilen bilgiye göre, zaman zaman saatteki hızı 40 kilometreyi bulan lodos, kent merkezinde elektrik hatlarında kopmalara ve arızalara neden oldu. Atatürk Caddesi’nde kopan tel yaya kaldırımına düştü. Şans eseri yayaların geçmediği bir sırada kopan tel, TEDAŞ görevlilerince kaldırıldı.
Kale ilçesinde ise lodosa dayanamayan bazı ağaçlar yıkıldı, bazılarının dalları kırıldı. Bazı evlerin de bacaları yıkıldı.
Sağanak yağış yol kapattı
Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde sağanak yağış nedeniyle Hayrabolu Deresinin taşması sonucu, Tekirdağ-Hayrabolu yolu ulaşıma kapandı. İki imalathane ve bir yem fabrikası su altında kaldı.
İlçede önceki günden bu yana devam eden yağış nedeniyle Hayrabolu Deresi taştı, ekili alanlar su altında kaldı. Derenin taşması sonucu Tekirdağ-Hayrabolu yolu ulaşıma kapandı. Yağış nedeniyle bir ağaç atölyesi, yoğurt imalathanesi ve yem fabrikası ile Tarım Kredi depoları su altında kaldı.
Manisa’da saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtına, 19 Mayıs Stadyumu’nun kapalı tribününün çatısını uçurdu. (HABER MERKEZİ)
‘İklim değişikliği’ uyarısı
Meteoroloji Mühendisleri Odası (MMO), küresel iklim değişikliklerine karşı bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtti. MMO Yönetim Kurulu’nun 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü nedeniyle dün yaptığı yazılı açıklamada, küresel iklim değişiminin, insan eliyle atmosfere salınan sera gazlarının dünyaya ulaşan ve dünyadan kaçan enerji dengesinin bozulması sonucu oluştuğu ifade edilerek sorunun çözümünün, sera gazı emisyonlarının azaltılmasıyla sağlanabileceği belirtildi. Açıklamada, Kyoto Protokolü’ne de değinilerek protokolün sera gazı salınımı azaltmaya yönelik yöntemleri içerdiğini, fakat protokolü imzalamış ülkelere bile kayda değer bir yaptırımda bulunmadığına dikkat çekildi. Türkiye’nin yaklaşan felaketin farkında olmadığını, TBMM’de, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini araştırmak için kurulmuş olan komisyonun, meteoroloji mühendisleri yerine makina mühendislerinin bilgisine başvurduğunun belirtildiği açıklamada, “Türkiye’nin yapması gereken, gerekli plan ve uygulamaları hayata geçirmektir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TİT yine tehdit etti

SONRAKİ HABER

Felakete çözüm arayışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...