25 Mart 2007 00:00

Ressam Özer’i kaybettik

Ülkemizin değerli sanatçılarından Ressam Söbütay Özer cumartesi gecesi geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını kaybetti.

Paylaş

Ülkemizin değerli sanatçılarından Ressam Söbütay Özer cumartesi gecesi geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını kaybetti. Sanat ve yaşamını Ankara’da sürdüren Söbütay Özer 1949 yılında İpsala’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Edirne’de tamamladı. 1973 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu. Hasanoğlan Öğretmen Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı. 1978 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Bölümü’ne öğretmen olarak atandı. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktaydı.
Sanat ortamında istikrarlı, disiplinli, sakin, alçak gönüllü mütevazılığı ile tanınan Özer için pazartesi günü Gazi Üniversitesi’nde saat 10.00’da tören yapılacak. Tören sonrasında cenazesi öğle namazını müteakip Kocatepe Camii’nden alınarak Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.
Söbütay Özer, başta Devlet Resim ve Heykel Sergileri olmak üzere çok sayıda karma sergiye katıldı. Hindistan Yenidelhi’de 1980 Trienaline, Romanya Bükreş, 1982 ve 1984 bienallerine, yurtdışında tanıtıcı sergilere katıldı. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde ve Unesco Milli Komitesi Sergisi jürisi üyeliklerinde bulundu.
Dolmuşlar ve çay bahçeleri Başlangıçta resimlerinde dolmuşlar, bisikletliler ve çay bahçeleri konularını işledi. Zamanla daha çevreci temalara yöneldi; gelincikler, güvercinler, leylekler görüldü bu dönemdeki resimlerinde. Resmin soyut öğelerini önemseyerek kurduğu kompozisyonlarda, rengin ve lekenin öne çıktığı, boya dokusunun önemsendiği görülür. 1000 civarındaki yapıtı özel ve resmi koleksiyonlarda bulunuyor.
Söbütay Özer, bugüne kadar toplam 43 kişisel sergi açtı. 44. sergisi Gebze Kocaeli’nde bulunan GOSB Galerisi’nde halen devam ediyor. Özer’in katıldığı yarışmalı sergilerden almış olduğu ödüllerin bazıları şunlardır: 1977 DYO Resim Yarışması’nda jüri özel onuru, 1982 Vakko Büyük Resim Yarışması’nda Mansiyon, 1983 DYO Resim Yarışması’nda Başarı Ödülü, 1983 Vakko Büyük Resim Yarışması’nda Mansiyon, 1984 DYO Resim Yarışması’nda Mansiyon, 1987 Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde Başarı Ödülü, 1990 Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde Mansiyon Ödülü. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Maskeli balo değil kitap fuarı

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...