25 Mart 2007 00:00

ABD’de meclisten çekilme takvimi

ABD’de Senato Tahsis Komitesi’nin ardından Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi de, işgalin başlangıcından bu yana ilk kez, Irak’taki Amerikan askerlerinin gelecek yıl çekilmesini öngören bir yasa tasarısını kabul etti.

Paylaş

ABD’de Senato Tahsis Komitesi’nin ardından Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi de, işgalin başlangıcından bu yana ilk kez, Irak’taki Amerikan askerlerinin gelecek yıl çekilmesini öngören bir yasa tasarısını kabul etti.
Kararı sert bir dille eleştiren ABD Başkanı George W. Bush’un ise, Irak ile Afganistan işgalleri için ayrılan bütçeleri de kapsayan yasa tasarısını “veto” etmesi bekleniyor. Tasarının, Demokratların hakimiyetindeki ABD Kongresi’nin Senato kanadında da, 60 kabul oyu alması gerekiyor.
Uzmanlar, Demokratların kontrolündeki Senato ile Temsilciler Meclisi’nden oluşan ABD Kongresi’nde Irak işgaline yönelik ilk kez bu denli sert tepkiler olduğuna dikkat çekiyor.
Bütçe çekilmeye bağlandı
Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada tasarıya 212 üye “Hayır” derken 218 üye ise “Evet” oyu kullandı.
Meclis, tasarıda Irak ve Afganistan’da harcanacak savaş bütçesine yetki verilmesini, Irak’tan asker çekilmesine bağlıyor. Tasarı, Irak ve Afganistan’daki işgallere bu yıl 124 milyar dolar harcanmasını, ancak Irak’taki muharip askerlerin 2008 yılının Eylül ayına kadar ya da Irak hükümetinin belli şartları yerine getirmekte “başarısız” olması durumunda daha erken evlerine dönmesini öngörüyor.
Yasa tasarısının, Demokratların hakimiyetindeki Amerikan Kongresi’nin Senota kanadında da, 60 kabul oyu alması gerekiyor.
Demokratların yasa tasarısını Senatodan da geçirmesi için 10 kadar Cumhuriyetçi senatörün desteğine ihtiyaçları var.
Veto tehdidi
Diğer yandan Demokratların, Irak ve Irak’taki işgal askerleri konusunda bu son girişimini “siyasi tiyatro” olarak niteleyen Bush, yasa tasarısı masasına geldiğinde veto edeceğini çoktan söylemişti.
Öte taraftan, tasarının Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının ardından bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü, ABD’li politikacıların bu tür konularla ilgilenmek yerine, ABD’nin Irak’a gönderdiği ek 30 bin işgal askerlerinin durumuna kafa yorması gerektiğini savunarak, “Temsilciler Meclisi’nin kılpayı çoğunluğu, yasa olma şansı olmayan bir tasarıyı onaylama sorumluluğu göstermiştir” ifadelerini kullandı.
Demokratlar, kasım ayında yapılan kısmi seçimlerde kazandıkları zaferin ardından, Irak’tan çekilme takviminin belirlenmesi için artık zamanın geldiğini söylemeye başlamıştı. Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Amerikan halkının Bush’un başlattığı Irak savaşına inancını kaybettiğini, savaş gerçeğini gördüğünü, ancak başkanın görmediğini ifade etmişti.
Beyaz Saray ise, orduya ek ödeneğin herhangi bir koşula bağlı olmaması gerektiğini vurguluyor.
Tasarının, ABD Senatosu’ndan da geçmesi ancak Bush tarafından veto edilmesi halinde, Amerikan askerleri, ülkenin seçilmiş milletvekilleri ve senatörlerinin onayı olmadan “ülke dışında görev yapıyor” konumuna düşebilir.
Cumhuriyetçiler ise, tasarının görüşülmesini kabul etmelerine karşın, Irak’tan çekilme yönündeki plana karşı oy kullanacaklarını ifade ediyor. (DIŞ HABERLER)
Suikast girişimini İslamcı örgüt üstlendi

Irak Başbakan Yardımcısı Selam El Zubaiye’nin yaralandığı intihar saldırısının sorumluluğunu, El Kaide ile bağlantılı olduğu iddia edilen “Irak İslam Devleti Örgütü” üstlendi.
Örgütün internette yaptığı açıklamada, El Zubaiye’nin bir diğer aile adı olan El Zegam kullanılırken, “askerlerinin Allah’ın izniyle Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Selam El Zubaiye’yi hedef almayı başardıkları” bildirildi.
Bu arada Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir polis karakoluna düzenlenen intihar saldırısında 11 kişi öldü, 23 kişi yaralandı. Ölenlerden 4’ünün, yaralananlardan da 15’inin polis olduğu bildirildi.
Diğer taraftan yine Bağdat’ın güneyinde bir Amerikan askerinin, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldüğü belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Basra Körfezi’nde esir krizi

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...