25 Mart 2007 00:00

Basra Körfezi’nde esir krizi

Nükleer denemeleri nedeniyle Batı baskısı altında olan İran, Basra Körfezi’ndeki İngiliz askerlerinin “sınır ihlali”nde bulunmaları nedeniyle, 15 İngiliz deniz piyadesini esir aldı.

Paylaş

Nükleer denemeleri nedeniyle Batı baskısı altında olan İran, Basra Körfezi’ndeki İngiliz askerlerinin “sınır ihlali”nde bulunmaları nedeniyle, 15 İngiliz deniz piyadesini esir aldı. Önceki gün esir alınan ve dün başkent Tahran’a nakledildiği bildirilen askerler, Tahran ile Londra arasında krize neden olurken, İran’a saldırı için fırsat kollayan ABD, gelişmeleri yakından takip ediyor.
İran donanması Haziran 2004’te Irak’ı İran’dan ayıran ve statüsü tartışmalı Şatt-ül Arap Nehri’nde 6 İngiliz deniz piyadesi ve 2 denizciyi esir almış, gözleri bağlı halde televizyona çıkarılan ve İran sularına “yasa dışı” olarak girdiklerini kabul eden askerler, 3 gün sonra serbest bırakmıştı.
‘Irak karasuları’ iddiası
Önceki gün akşam saatlerinde İran donanmasının, Basra Körfezi’nde İran karasularını ihlal eden 15 İngiliz denizciyi esir aldığını açıklayan İngiliz Savunma Bakanlığı’nın bu açıklamasını, bölgede bulunan ABD Donanması 5. filo yetkililerinin, denizcilerin, İran Devrim Muhafızları donanmasınca ele geçirildiğini belirttiği açıklaması izledi.
İngiliz bakanlığın açıklamasında, İngiliz denizcilerin Basra körfezinde Irak karasularına rutin denetleme görevi yaptıkları sırada esir alındıkları ileri sürüldü.
Defalarca sınır ihlali
İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, İngiliz güçlerinin “defalarca” İran sınırını geçtikleri ifade edilerek, “Askerlerin, konuyu daha iyi incelemek için gözaltına alındıkları” bildirildi.
Öte yandan yarı resmi Fars haber ajansının, önceki gün İran karasularına giren ve gözaltına alınan 15 İngiliz deniz piyadesinin, “olayın açıklığa kavuşturulması için başkent Tahran’a gönderildiğini” duyurdu.
Bu arada İngiltere, Basra Körfezi’nde İran karasularını ihlal eden 15 İngiliz deniz piyadesiyle ilgili olarak İran’ın Londra Büyükelçisi Resul Mohavedian’ı “askerlerin salıverilmesini” belirtmek için iki kez Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
ABD fırsat kolluyor
Öte yandan Beyaz Saray ise İran karasularını ihlal eden İngiliz askerlerinin durumuna ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, ABD’nin İngiliz personelinin salıverilmesi çağrısı yapıp yapmadığının sorulması üzerine, “Bu noktada yaptığımız, İngilizlerle teması sürdürmek” ifadelerini kullandı.
Merkezi Bayreyn’de bulunan Amerikan Donanması 5. Filosu’ndan Binbaşı Kevin Aandahl ise, İngiliz donanmasına ait iki şişme bot ve mürettebatının Devrim Muhafızları donanmasına ait gemiler tarafından ele geçirildiklerini, olay sırasında ateş açılmadığını söyledi.
1975 tarihli bir anlaşmanın Şat-ül Arap bölgesinin egemenliğini Irak’a verdiğini ama İran’ın bir süredir bu bölgede Irak’ın egemenliğine karşı çıktığını ileri süren Amerikalı Binbaşı Aandahl, bölgede gemilerin aranmasının rutin bir işlem olduğunu, “olağan dışı olanın İranlıların tepkisi olduğunu” iddia etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Somali’de Beyaz Rusya uçağı düşürüldü

SONRAKİ HABER

ABD’de meclisten çekilme takvimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...