25 Mart 2007 00:00

Hükümet üreticiyi karanlıkta bıraktı

AKP Hükümeti’nin tarım politikaları, ürünlerinin para etmemesi üreticileri borçlarını ödeyemez duruma getirdi. Binlerce üretici elektrik borçları yüzünden hem icralık oldu hem de karanlıkta kaldı.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin tarım politikaları, ürünlerinin para etmemesi üreticileri borçlarını ödeyemez duruma getirdi. Binlerce üretici elektrik borçları yüzünden hem icralık oldu hem de karanlıkta kaldı. Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) Genel Başkanı Halis Uysal, “karanlıktayız” diyerek, üreticilerin içinde bulunduğu durumu özetledi.
AKP Hükümeti’nin tarım ürünlerinden desteği ya tamamen kaldırması ya da maliyetinin de altında açıklaması, üreticileri perişan etti. Tarlalarını sulamada kullanılan elektrik paralarını ödeyemeyen, bu nedenle elektrikleri kesilen binlerce üretici karanlıkta kaldı. AKP Hükümeti’nin “elektriğe zam yapmadık” demesine rağmen, üreticinin sulamada kullandığı elektrikteki yüzde 30’luk desteğin kaldırılmasıyla, üretici elektriği yüzde 30 zamlı kullanmak zorunda kaldı. Bir anda yükselen faturaları ödeyemeyen, ürünleri düşük taban fiyatları yüzünden para etmeyen üreticiler, borçlarını ödeyemeyince TEDAŞ tarafından icraya verildiler. TEDAŞ’ın 360 bin abonesinden 125 bini, bu şekilde sulamada kullandıkları elektrik nedeniyle borçlarını ödeyemeyen üreticilere ait. Bu şekilde üst üste eklenen üreticilerin elektrik borçları 1 katrilyon liranın üzerine çıktı.
Binlerce üretici mağdur
2 bin 500 sulama kooperatifi, 27 Sulama Kooperatifi Bölge Birliği ve 1.5 milyon üreticiyi bünyesinde toplayan TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, Ege ve Trakya bölgeleri ile Ankara Polatlı, Edirne, Eskişehir ve Konya başta olmak üzere pek çok bölgede üreticilerin elektrik borcundan dolayı icra ile karşı karşıya kaldığını, elektriklerinin kesildiğini anlattı. Uysal, “Elektriklerini kapatıyorsun. Kuraklık var. Elektrik olmayınca mahsul sulanmadığı için yanıyor. Peki bu adam nasıl ürün elde edecek ki borcunu ödesin” dedi.
Elektrik borcu olanların icraya verilmesini eleştiren Uysal, “Ana parayı ödeyemiyorlar, bir de icraya verip, icra masrafı çıkarıyorlar” diye tepki gösterdi. Bütün ürünlerde ve birçok alanda yüzde 1 KDV alınırken, elektriğin kilovatında yüzde 18.5 KDV alındığını, üstelik faturaların aylık çıkarıldığını vurgulayan Uysal, “Faturalar mahsul sonunda çıkarılsın dedik ama dinletemedik. Aylık çıkarılan faturalar ödenmeyince bir de üstüne faiz işliyor” diye konuştu. Bir önceki dönemin pancar paralarının ödenmediğini, destekleme primlerini alamadıklarını da ifade eden Uysal, üreticinin durumunu, “Yağmur yok, buğdayı, mahsulü su istiyor, ancak üretici önceki sulamalardan kalan elektrik borçlarını ödeyemediği için karanlıkta” diye özetledi.
Uysal, tarımsal amaçlı kullanılan elektrikte KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini, elektrik giderlerine yüzde 30-40 oranında destek verilmesini, kapalı elektriklerin derhal açılarak, üretime dönüş sağlanmasını, icraların durdurulmasını, faturaların hasat sonuna göre düzenlenmesini, mevcut elektrik borçlarının da yeniden yapılandırılarak, ödeme kolaylığı getirilmesini istedi.
‘Ürünlerimiz para etmiyor’
Ankara Polatlı’nın Temelli beldesi Bacıköyü üreticileri de borçları yüzünden elektriksiz kaldı. Bacıköyü Sulama Kooperatifi Başkanı Nuri Ünal, 150 üyeli kooperatiflerinin 100 üyesinin elektrik borcu olduğunu ve borçlar ödenmediği için elektriklerinin kesildiğini anlattı. Dört sene önce pancarın kilosu 99 kuruş iken şimdi 80-100 kuruş olduğunu, buğdayın da beş sene önceki fiyatın altında kaldığını kaydeden Ünal, “şeker fiyatları tırmandı, oysa pancarımızın fiyatı sürekli düşüyor. Mazotu, gübreyi beş sene önceki fiyatların yüzde 100-200 üzerinde alıyoruz. Ürünlerimiz ise para etmiyor” dedi. Bütün bunların, “tarımı destekledik” diyen AKP politikaları sonucu olduğunu kaydeden Ünal, sadece kendi köylerinde değil, Polatlı’nın birçok köyünde üreticilerin aynı durumda olduğunu, sözlerine ekledi. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin gümrük kamburu

SONRAKİ HABER

‘AB’ye karşı savaşanların haklılığı ortaya çıktı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...