25 Mart 2007 00:00

Reformlar bir sonraki seçim öncesi bitecek!

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB reformlarını öngörülen 2013’ten daha önce bitirmek istediklerini bildirdi.

Paylaş

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB reformlarını öngörülen 2013’ten daha önce bitirmek istediklerini bildirdi.
Babacan, ABD’deki temasları çerçevesinde New York’ta “Türkiye: Doğrudan Yatırımların ve Özel Yatırım Fonlarının Yeni Hedefi” konulu panelde konuştu. Kalabalık bir işadamı ve yatırımcı grubunun dinlediği konuşmasında AB üyelik süreci ve Türkiye ekonomisi konusunda ayrıntılı bilgiler veren Babacan, AB’ye de gönderme yaptı. Avrupa’daki iklimin Türkiye açısından değiştiğini, kendine güvenin oldukça düşük bir düzeye indiğini söyleyen Babacan, “AB’nin tekrar kendi kendine güven duyması gerekiyor. Bazı Avrupa ülkeleri, bazı ülkeleri Türkiye’ye karşı kullandı. Ama Brüksel’e çok sayıda teknik ekip gönderdik. AB süreciyle ilgili her şeyi öğrendik” dedi. Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların ve hızının Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkeler tarafından imrenilerek takip edildiğini belirten Babacan, “Ancak AB içinde Türkiye’ye yönelik tutum AB’ye yeni giren diğer ülkelere gösterilen tutumdan daha farklı” diye konuştu. Türkiye’nin üyelik sürecinin yolunda gittiğini kaydeden Babacan, “Kendi takvimimizi ve programımızı kendimiz belirleyeceğiz. Öngörülen yani 2007-2013 tarihlerinin kapsayan dönemden önce, 2011’in son aylarında ya da 2012’deki seçimlerden önce bu süreci bitirmek istiyoruz” dedi.
AB üyesi birçok ülkede kamuoyunun Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğuna işaret eden Babacan, bu konuda gerekli çalışmalara başlanıldığını, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin desteği ile tabloyu değiştireceklerini söyledi. Özellikle 11 Eylül’den sonra Türkiye’nin konumunun daha çok önem kazandığını, Türkiye’nin üyeliğinin küresel anlamda sonuçları olacağını kaydeden Babacan, üyelik sürecinin birçok ülke tarafından ilgiyle izlenildiğini dile getirdi. Birçok yabancı işadamının Orta Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’da iş yapabilmek için Türk vatandaşı olmaya çalıştığını açıklayan Babacan, Türkiye ekonomisinde son 4 senede olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti. Enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü, yabancı yatırımlarda artış olduğunu anlatan Babacan, “olumlu gelişmelerin devam edeceği” mesajı verdi. Bakan Babacan, kendisini dinleyen ABD’li yatırımcılara da “Türkiye ile ilgili düşünüyorsanız, büyük düşünün” diye seslendi. (New York/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

FİSKOBİRLİK’ten ödeme açıklaması

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin gümrük kamburu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa