25 Mart 2007 00:00

Mersin’de eylem bitti

Mersin Serbest Bölge işçileri, bazı patronların talepleri kabul etmesi üzerine yaptıkları değerlendirme toplantısının ardından “Toplu eylemi bitirme, bundan sonra işten atılanlarla eylemi devam ettirme” kararı aldılar.

Paylaş

Mersin Serbest Bölge işçileri, bazı patronların talepleri kabul etmesi üzerine yaptıkları değerlendirme toplantısının ardından “Toplu eylemi bitirme, bundan sonra işten atılanlarla eylemi devam ettirme” kararı aldılar. Mersin Serbest Bölge’de geçtiğimiz hafta cumartesi günü topluca iş bırakma eylemi yapan 2 bin tekstil işçisi, bazı firma sahiplerinin işçilerin taleplerini kabul edip işe başlama çağrısı yapması üzerine toplu olarak işe başlama kararı alarak eyleme son verdi. Ancak işçilerin işbaşı yapması üzerine bazı firma sahipleri kimi işçileri işe almayarak işten attı. İşten atılan işçilerin işe dönme mücadelesi sürecek.
Eskisi gibi olmayacak
Toplanarak dün bir değerlendirme toplantısı yapan işçiler, “Birlikte başladık, birlikte bırakalım, gerektiğinde tekrar birlikte eylem yapalım” kararı aldılar. İşçiler, “Artık Mersin Serbest Bölge eskisi gibi olmayacak. Bizler bir haftalık eylem sürecinde çok şey öğrendik. En önemli kazanımımız birlikte hareket etmek ve sesimizi tüm Türkiye’ye duyurmak oldu” dediler. Her firmada 2-3 işçinin katıldığı değerlendirme toplantısının ardından, eylemi bitirme ancak mücadeleyi sürdürme kararı alındı. İşçi temsilcileri, mücadeleden vazgeçilmeyeceğini, işten atılanlar olduğunda ise hukuk mücadelesinin ve işe geri dönme mücadelesinin sürdürüleceğini söylediler.
Birçok firma talepleri kabul etti
İşçiler eylemi bitirme kararını şöyle açıkladı: “Birçok firma sahibi işçilerin haklarını kabul etti. Hep bizi 3 gün işbaşı yapmadığımızda işten atmakla tehdit ettiler. Ancak toplu hareket edince işten atmanın kolay olmadığı görüldü. Eylemimiz kendiliğinden başladı ve uzun sürdürmenin yeterli hazırlığı yapılmadı. Eylemimizi güvenceye alacak bir sendikal aracımız da yok. En önemlisi de patronlara, işçinin karar alıp iş bırakarak toplandığını ve karar alıp dağıldığını göstermemiz lazım. Patronların, ‘işçiler parçalandı, kendiliğinden dağıldı’ dediği bir tablonun yaşanmaması için biz topluca işbaşı yapıyoruz.”
‘Artık işçiler uyandı’
İşçi temsilcilerinin ortak aldığı işe dönme kararını serbest bölge önünde topluca bekleyen işçilere Muhiddin Özoğlu açıkladı. İşe dönme kararını açıklayan Özoğlu’na kimi işçiler, “Peki atılan arkadaşlarımız ne olacak, işin başını çeken arkadaşlarımızı işten atacaklar” diye sordular. Özoğlu da işten atılmalar için işe dönme eylemi, kamuoyu yaratma ve dava açarak hukuk mücadelesinin sürdürüleceğini söyledi. Eylemi bitirmenin işçi çoğunluğunun kararı olduğunu anlatan Özoğlu, “Ben tek arkadaş kalana kadar işyeri önünden ayrılmam. Biz yine de çok şey kazandık. Serbest bölgede olup bitenleri herkes duydu, gördü. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İşçiler uyandı. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Daha sonra işçi temsilcileri ve işten atıldığına dair evine tebligat gelen işçiler, Petrol-İş ve BES Sendikası’nda iki ayrı değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya katılan Avukat Tugay Bek ve Özgür Aydın işçilerin sürdüreceği hukuk mücadelesi ve açılacak davaların seyri hakkında bilgi verdi. Avukatlar, alacak davası, sigortasız çalıştırma sürelerinin tespit davası, mesai farklarının verilmemesi, işe iade gibi davalar açılabilineceğini söylediler.
Atılanlar için mücadele sürecek
İşçilerin bir hafta boyunca eylem yapması sonucu işe topluca dönme kararı alındı. Ancak patronlar, bazı işçileri işe almadılar. Birçok firmada işçi temsilcisi veya sözcüsü olarak bilinen veya basına açıklama yapan işçiler işten atıldı. İşten atılan toplam işçi sayısının 500 kadar olduğu tahmin ediliyor. Mega Star’da 150 işçinin işine son verildiği söylendi. İşçilerin evlerine gönderilen tebligatlarda ‘üç gün mazeretsiz gelinmediği için iş akitlerinin feshedildiği’ ibaresi yer alıyor. İşten atılan işçiler ile mücadeleye devam kararı alan Arteks, KL, İpekyolu, Başkent ve Mega Star firmalarında çalışan işçiler sendikalı olmak istediklerini söylediler.
Saldırıları devam ediyor
Konteks firmasında çalışan işçilerin işe başlamak için gittikleri atölyelerde hakaret ve saldırıya uğradıkları öğrenildi. Çalışmaya giden on iki işçiye sizin çıkışlarınız verildi. Artık burada çalışamazsınız denildiği ve şeflerin işçilere sözlü hakaret ederek taş attıkları söylendi. Konteks firmasından atılan on iki işçi ise olay sonrasında çıkarılanların çoğunluğunun 4 ila 6 yıllık işçiler olduklarını söylediler. İşçiler işverenin bu tutumuna neden olarak ise çalışan işçilere gözdağı vermek ve atılan işçilerin tazminat haklarını ellerinden almak olduğunu dile getirdiler. İşçiler pazartesi günü eylemlerine devam edeceklerini ve yasal işlemleri başlatacaklarını söyleyerek dağıldılar.
Öte yandan Mersin Üniversitesi öğrencileri eyleme devam kararı alan işçilere destek ziyaretinde bulundu.(MersinEVRENSEL)
Halil İmrek/Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Kılıç: TİS IMF’ye takılırsa tepkimizi koyarız

SONRAKİ HABER

SADEDE GELELİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...