25 Mart 2007 00:00

Kulübelerde yaşam mücadelesi

Tunceli’nin Pertek ilçesine bağlı Karagüney köyünde; heyelan bölgesinde olduğu için evleri yıkılan aileler, 2 yıldır tek odalı derme çatma toprak kulübelerde yaşam mücadelesi veriyorlar. Köylülerin tek istediği, başlarını sokacak bir evlerinin olması.

Paylaş

Tunceli’nin Pertek ilçesine bağlı Karagüney köyünde; heyelan bölgesinde olduğu için evleri yıkılan aileler, 2 yıldır tek odalı derme çatma toprak kulübelerde yaşam mücadelesi veriyorlar. Köylülerin tek istediği, başlarını sokacak bir evlerinin olması.
Karagüney köyü hakkında Tunceli Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, heyelan ve kaya düşmesi tehlikesine karşı boşaltılması gerektiği yönünde 20 yıl önce karar verildi. Kararın ardından köyde yaşayan ailelerin tamamına yakını köyün 1 kilometre ilerisinde bulunan ve devlet tarafından yaptırılan konutlara yerleştirildi. Ancak köyde yaşayan 4 aile, konut yapılması yönünde zamanında borçlanmadığı için konut sahibi olamadı. Konut yapılması için ilgili mercilere başvuran 4 ailenin başvuruları, zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle reddedildi. 2005 yılı Mayıs ayında evleri yıkılan köylüler, bir süre çadırlarda kaldı. Kış bastırınca da korunmak için kimi, yıkık lojmanı kendi imkanlarıyla tamir etti kimisi de topraktan yaptığı tek odalı barakalara sığındı. Aileler, yeniden ev sahibi olmak için devletin kendilerine yardım etmesini ve seslerini duymasını istiyor.
‘Kışı hasta halde geçirdik’
Köy muhtarı Hüseyin Balkıs, “Çürük raporu verdiler. Köyün yerini değiştirmek için 300-500 metre yukarıya taşımışlar. Milleti borçlandırmışlar. Bizim büyüklerimiz de borçlanmaktan korkmuşlar, gitmemişler. Evlerimiz yüz milyarlıktı. Bunların hepsini yerle bir ettiler. Devlet geldi süre verdi. Süre sonunda gelip yıktılar. Şimdi gidiyorum dilekçe veriyorum. Diyorlar siz hakkınızı kaybetmişsiniz. Zamanaşımına uğratmışsınız” diye konuşuyor. Balkış, “4 aile 35 nüfus. Kışın hep hastalandık. Dışarıdayız. Devlet bize sahip çıkmadı. İki kıştır bu şartlar altında yaşıyoruz” diyor.
‘Biz insan değil miyiz?’
Boşaltılan köyde yaşıyor olmalarına isyan eden 27 yaşındaki Mehmet Balkış ise tepkisini şöyle ifade ediyor; “Devlet evimizi yıktı tepe kopup gelirse göçük altında kalmayalım diye. Biz iki yıldır hâlâ aynı yerdeyiz. Yine göçük altında kalacağız.” Barakalarda ömrünün son demlerini geçirmeye çalışan 75 yaşındaki Abdullah Balkış da “Devlet bize sahip olsun. Biz de borçlanırız. Bize ev yapsın. Biz insan değiliz mi?” (Tunceli/EVRENSEL)
Cem Emir
ÖNCEKİ HABER

Newroz’a katılanlar tutuklanıyor

SONRAKİ HABER

Çocuklara karakolda bayrak dayağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...