25 Mart 2007 00:00

yalnız değiliz

Vestel’de ve Vestel’e çalışan yan sanayilerde çalışan Manisalı işçiler, düzenli olarak kaleme aldıkları mektupları hangi duygularla yazdıklarını ve yarattığı etkileri anlattılar.

Paylaş

Vestel’de ve Vestel’e çalışan yan sanayilerde çalışan Manisalı işçiler, düzenli olarak kaleme aldıkları mektupları hangi duygularla yazdıklarını ve yarattığı etkileri anlattılar. İşten atılma riskleri nedeniyle ismini veremediğimiz bir Vestel işçisi, Evrensel’e mektup yazmanın kendisini rahatlattığını belirterek, şunları söylüyor. “Yaşadığımız sorunlara bir çözüm olur umuduyla mektup yazıyorum. İşçi mektuplarını okuduğumda, ders aldığım yönler oldu. Ülke çapında, benim gibi çalışan binlerce işçi olduğunu gördüm ve çözüm yolumuz aynı olduğundan, onların yazılarından destek ve güç aldım. Farklı illerde işçilerin sömürü koşullarına karşı mücadele edilmesi, beni umutlandırıyor moral oluyor. Bunun için ben de farklı sanayi bölgelerinde çalışan işçilere destek ve örnek olması için gazeteye mektup yazdım ve yazmaya devam edeceğim.”
Yan sanayide metal işçisi olarak çalışan Cengiz isimli işçi ise Evrensel’i okumaya yeni başladığını ifade ederek, “gazeteyi okuduktan sonra, ülkedeki işçiler olarak nasıl bir sömürü altında olduklarını daha iyi gördüm” diyor.
Yine yan sanayide çalışan bir diğer işçi Erkan, düzenli olmasa da gazeteyi son bir yıldır takip ettiğini ve işçi mektuplarından çok etkilendiği söylüyor. “Sorunlarımızın kendi bulunduğumuz ille sınırlı kalmadığını daha iyi görmeme yardımcı oldu. Başka şehirdeki işçilerin mektuplarını okumak beni heyecanlandırıyor ve mücadele azmini artırıyor. Mektupları okurken arkadaşlarla, ‘Bak adamlar nasıl yapmışlar, biz neden yapamıyoruz?’ diye konuşuyoruz kendi aramızda” diyen Erkan, daha önce çalıştığı Vestel’deki işçi arkadaşlarına, gazetede çıkan işçi mektuplarını gösterdiğinde, arkadaşlarının günlük bir gazetede, işçi mektuplarına yer verilmesine şaşırdıklarını aktarıyor.
Çalıştığı Vestel’den atılan Ferda Koçak, yazdığı ilk mektubu fabrikayı ihbar etmek için kaleme almış. “Hem şikayet olsun, hem de diğer işçi arkadaşları uyarmak için yazdım. Vestel’in gerçek durumunu anlatmak istedim. Gazetede çıkan haberler en azından işçiler arasındaki yalnızlık duygusundan kurtarıyor” diyen Koçak, mektuplar sayesinde çok geniş bir çevreye seslerini duyurduklarını sözlerine ekliyor.
Günay Ayaz
ÖNCEKİ HABER

bir başka mücadele aracı!..

SONRAKİ HABER

mektuplar elden ele dolaşıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...