25 Mart 2007 00:00

delil olarak kullanıyoruz

Evrensel gazetesiyle ilk olarak, Graniser’de sendikalaşma mücadelesine girdiğimizde tanıştım. Daha önceden adını bile duymamıştım. Ben Ortadoğu gazetesine aboneydim. Önceden birisi bana Evrensel gazetesi getirse, belki de yırtıp atardım.

Paylaş

Evrensel gazetesiyle ilk olarak, Graniser’de sendikalaşma mücadelesine girdiğimizde tanıştım. Daha önceden adını bile duymamıştım. Ben Ortadoğu gazetesine aboneydim. Önceden birisi bana Evrensel gazetesi getirse, belki de yırtıp atardım. Ama şimdi, bu ön yargılarımın ne kadar yanlış olduğunu düşünüyorum. Graniser’de işçi olarak çalışmaya başladığım zaman, daha doğrusu sendikalaşma mücadelesine girdikten sonra, her şeyin farkına varmaya başladım. Baktım ki Evrensel dışında hiçbir gazete bizim haberlerimizi yapmıyor, bizim yanımızda değil, daha önemlisi benim her gün aldığım, abonesi olduğum gazetenin (Ortadoğu yani) bile böyle bir derdi yok. O zaman bizim gazetemizin; sayfalarında bizim mücadelemizi her gün yansıtan, her an bizimle beraber olan, mektuplarımızı yayınlayan Evrensel gazetesi olduğunu anladım. Sadece Graniser işçilerinin değil, Türkiye’nin her yerindeki işçilerin haberleri vardı gazetede. Bizim gibi işçilerin yani. Bu beni çok etkiledi. Ondan sonra gazeteyi okumaya, mektup göndermeye başladım. Hatta dağıtımına katıldığım günler bile oldu.
Mektup köşesi sayesinde her konuda yazabiliyoruz, sesimizi duyurabiliyoruz herkese. Ben birçok kez mektup yazdım gazeteye. Özellikle mücadelemizin ilk dönemlerinde çok sık yazıyordum, her gelişmeyi yansıtıyordum mektuplarımla. Hatta bir keresinde, bir mektubumun altına telefon numaramı da eklemiştim. Mektubun gazetede yayınlandığı gün Türkiye’nin birçok yerinden destek telefonları geliyordu. Hatta hiç unutmam, Kilis’ten bir sendikacı aramıştı beni ve mücadelemizde yanımızda olduğunu söylemişti. Bunu diğer arkadaşlarımızla paylaştım hemen. Bu olay bizi çok sevindirmişti. Bir örnek daha vermek istiyorum: Geçen gün İzmir’e sendikamızın şubesine gitmiştik, ben, fotokopi çektirmek için bir dükkana girdiğimde Evrensel gazetesini gördüm masanın üstünde ve “Evrensel okuru musun” diye sorduğumda, dükkan sahibi “evet” dedi. Ben de Akhisar’dan Graniser işçisi olduğumu söyleyince, bizim mücadelemizden haberi olduğunu falan söyledi. Bu beni çok etkiledi. Bu, Evrensel’in sayesinde sesimizi her yere ulaştırdığımızı gösteriyor bize. Şu anda devam eden yetki ve işe dönüş davalarımızda Evrensel’de çıkan haberleri, yayınlanan mektuplarımızı delil olarak kullanıyoruz. Bu bile gazetenin ve mektup köşesinin bizim için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Gazetede çıkan diğer işçi mektuplarını okuduğumda, aslında işçiler olarak hepimizin sorunlarının aynı olduğunu gördüm. Bizim sendikal mücadeleye başladığımız günlerde Kocaeli-Alko, Diyarbakır-Akyıl işçileri de sendikalaşma mücadelesi veriyordu. Mektup köşesi üzerinden birbirimizle haberleşiyorduk, birbirimize destek mektupları yazıyorduk, moral veriyorduk. Bunların da mücadelemiz açısından önemli şeyler olduğunu düşünüyorum. Biz işçilerin sesi olduğu için de Evrensel’e teşekkür ederim.
Sezgin Çaybaşı
ÖNCEKİ HABER

deneyimleri paylaşıyoruz

SONRAKİ HABER

bir başka mücadele aracı!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...