26 Mart 2007 00:00

‘Yasaklanan Kürt dilidir’

Günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesine verilen 20 günlük kapatma cezası protesto edildi. Gazetenin imtiyaz sahibi Vedat Kurşun, yasaklananın Kürt dili olduğunu söyledi.

Paylaş

Günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesine verilen 20 günlük kapatma cezası protesto edildi. Gazetenin imtiyaz sahibi Vedat Kurşun, yasaklananın Kürt dili olduğunu söyledi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Kurşun, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünü sınırlayan ve sansürleyen yasalar bulunduğunu belirterek bunun ayrımcılığı körüklediğini söyledi.
Yayın hayatına başladıkları 8 aydan bu yana gazeteye 20’den fazla dava ve soruşturma açıldığını hatırlatan Kurşun, “TMK çerçevesinde belli odakların emirleriyle korsan sinyallerle uydudan yayın yapan Kürtçe yayınlar engelleniyor. Türkiye’de halkların kardeşliği ve barış temelinde yayın yapan Ülkede Özgür Gündem, Atılım, Özgür Halk gibi gazete ve dergiler bir bir kapatılıyor. Newroz sonrası ilk gün gazetemiz toplatıldı. 6 aydan bu yana gazetemizi dağıtan Merkez Dağıtım, sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmiştir” dedi.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, hukuk dışı gerekçelerle Kürtleri ilgilendiren konularda haberler yapıldığı ve Kuzey Irak bölgesinin “Kürdistan” diye yazıldığı için 20 gün yayın durdurma kararı verdiğini söyleyen Kurşun, demokratik kurum ve kuruluşları ile basın camiasının kendilerine destek vermesini istedi.
Toplantıda söz alan İHD Şube Başkanı Selehattin Demirtaş, Mazlum-Der Şube Başkanı Nesip Yıldırım ve DTP İl Başkanvekili Musa Frisoğluları da Azadiya welat’a verilen cezayı kınadılar.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısına Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, Mazlum-Der Şube Başkanı Nesip Yıldırım, DTP MYK Üyesi Fethi Gümüş, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile sendika temsilcileri destek verdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Başkentte Newroz ateşi

SONRAKİ HABER

Newroz’un ardından gözaltı furyası başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...