26 Mart 2007 00:00

Emekliye 33 bin YTL’lik şok

“Yaş şartını yerine getirmeden” emekli edilen Hasan Polat’tan 33 bin 330 YTL geri isteniyor

Paylaş

Hasan Polat 61, eşi Sultan Polat 52 yaşında. Polat çiftinin altı çocuğu var. Bekar olan iki oğulları ve dört yaşındaki torunları Berkay ile birlikte yaşıyorlar. Biri ön lisans, diğeri lise mezunu olan iki oğlu da işsiz Hasan Polat’ın. Seyranbağları’nda iki odalı bir gecekonduda oturuyorlar. Minicik evlerini, özenle yerleştirilmiş danteller ile aile fotoğrafları süslüyor. Masa üzerine Sultan Polat’ın yaptığı erişteler kuruyor. Yağmur yağınca akan kontrplak tavanlı bu gecekondu, kendilerinin değil. Aylık 150 YTL kira ödüyorlar.
Hasan Polat inşaat işçiliği yapmış yıllarca. “Bu binaların çoğunda çalıştım; çimento, tuğla, kum taşıdım, hamallık yaptım” diyerek çevrede yükselen binaları gösteriyor. Yıllarca çalışıp Bağ-Kur primlerini de ödemiş. 6 Kasım 2001 tarihinde Bağ-Kur’a başvuru yaparak emekliliğini istemiş. Bağ-Kur, başvuruyu kabul ederek gönderdiği belgede, 1 Aralık 2001 tarihini aylık başlangıç tarihi olarak belirlemiş. 27 Mart 2002’de de ilk ödemeyi yapmış.
Dosya yeniden incelenmiş
Bağ-Kur ve SSK’nın birleşmesinden kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Ankara İl Müdürlüğü’nün 14 Şubat 2007’de Hasan Polat’a gönderdiği yazı ile ailenin tüm yaşamı altüst olmuş durumda. Sosyal Güvenlik Kurumu, “dosyanın incelendiğini, 1479 sayılı Kanun’a 4447 sayılı Kanun’la eklenen geçici 10. maddeye göre gerekli yaş şartı sağlanmadan aylık bağlandığını görerek ödemeyi iptal ettiğini” bildiriyor. Ayrıca şimdiye dek kurumca ödenen yersiz aylığın, yasal faiziyle birlikte 33 bin 330 YTL olarak 30 gün içinde kuruma geri ödenmesi gerektiğini belirtiyor.
‘Bu kadar parayı bir arada görmedim’
Gazetemize konuşan Polat, ne yapacağını bilemez durumda ve şunları söylüyor:
“Yıllarca çalıştım, primlerimi ödedim. Emeklilik için başvurdum. ‘Tamam günün dolmuş emekli olabilirsin’ dediler. Benim doğru düzgün okumam yazmam bile yok. Bunun hesaplamasını ben bilemem ki. O kadar beklemişim, şu zaman sonra emekli olursun, deselerdi beklerdim. Onlar kabul edip emekli etti. Şimdi bu 33 milyarı ben nereden bulup ödeyeyim. Ben bu parayı ömrüm boyunca bir arada görmedim. 440 milyon maaş alıyordum. Bu kadar kişi o parayla geçinmeye çalışıyorduk. Memleketi soyup soğana çevirdiler, her şeyi dış memleketlere sattılar savdılar, onlara bir şey olmuyor. Bize de bunu yapıyorlar şimdi.”
Polat sözünü bitirdiğinde Sultan Polat, yaşlı gözlerini silerek haberi aldıkları günden beri uyku uyumadığını, elinin hiçbir işe varmadığını anlatıyor. “Torun simit isteyince dedesi alamamış. Çocuk bile öğrenmiş artık; ‘O adamlar dedemin parasını vermediler mi daha’ diye bize soruyor” diyor üzülerek. Sultan Polat’ın kalp ve yüksek tansiyon ile ilgili rahatsızlıkları var, küçük oğlu da ortopedik engelli. Onu en çok düşündüren de sağlık güvenceleri ortadan kalktığı için bu sorunlarını nasıl çözecekleri.
Polat ailesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları itiraz başvurusunun sonucunu beklediklerini ve haklarını sonuna kadar arayacaklarını söylüyorlar. (Ankara/EVRENSEL)
İlknur Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Düzceliler aile hekimliğinden memnun değil

SONRAKİ HABER

Sendikacılar emek hareketini tartışıyor -1-

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa