26 Mart 2007 00:00

Düzceliler aile hekimliğinden memnun değil

Türk Sağlık-Sen’in, aile hekimliğinin ilk uygulandığı pilot il Düzce’de yaptığı ankette, Düzcelilerin sistemden memnun kalmadığı ve sağlık ocağı sistemine geri dönülmesini istediği ortaya çıktı.

Paylaş

Türk Sağlık-Sen’in, aile hekimliğinin ilk uygulandığı pilot il Düzce’de yaptığı ankette, Düzcelilerin sistemden memnun kalmadığı ve sağlık ocağı sistemine geri dönülmesini istediği ortaya çıktı.
Düzce’de 600 kişiye “aile hekimliği uygulamasından memnun musunuz” sorusu soruldu. Soruya Düzcelilerin yüzde 62.3’ü “memnun değilim” yanıtını verdi. Memnun olmama nedenlerin başında ise yüzde 24 ile “sevk sistemi sorunu”, yüzde 14 ile “eski sağlık sistemi daha iyiydi” ve yüzde 14 ile de “doktorun bulanamaması” cevapları yer aldı.
Ankette aile hekiminden memnuniyet de sorgulandı. Katılımcılardan yüzde 60.3’ü, aile hekiminden memnun olmadığını ifade ederken yüzde 39.7’si memnun olduklarını belirtti.
Ankete göre katılımcıların yüzde 62.8’i aile hekimliği uygulamasının devam etmemesini istedi. Aile hekimliği uygulamasının devam etmemesini çiftçilerin yüzde 80.5’i, ev hanımlarının yüzde 70.7’i, emeklilerin yüzde 52.2’si, esnafların da yarısı istiyor.
Halk, aile hekimliği sistemi yerine sağlık ocağı sistemine geri dönülmesini ve sağlık ocaklarının daha yeterli hale getirilmesini istiyor. Düzcelilerin yüzde 40.5’i, sağlık ocağı sistemine geri dönülmesini isterken yüzde 21.3’ü, sağlık ocaklarının personel ve donanım açısından yeterli olmasını, yüzde 11.8’i ise sağlık ocaklarının daha donanımlı olmasını istedi.
Hekimlerini seçemediler
Herkesin hekimini kendisinin seçeceği belirtilen uygulamada, Düzce’de tam tersi bir uygulama yaşandığı ortaya çıktı. Ankette katılanların yüzde 97.2’si, hekimlerini kendilerinin seçmediklerini belirtti. Sonuçları değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Bakanlığın halkın uygulama ile ilgili görüşlerini dikkate alması gerektiğini ifade etti.(HABER MERKEZİ)
Aile hekimliğine karşı platform
Amasya’da sendika, kitle örgütleri ve siyasi partiler bir araya gelerek Aile Hekimliği Karşıtı Platform oluşturdu.
Platform bileşenleri tarafından önceki gün düzenlenen panelde konuşan SES MYK Üyesi Abbas Koluaçık, hekimlerin hastalarla tek tek ilgilenmesinin mümkün olmadığını söylerken uygulamanın aldatmaca olduğunu vurguladı. SES Amasya İl Temsilcisi Recep Karabek de sağlık alanındaki özelleştirme politikalarına değinerek, sağlık hizmetlerine ulaşımdaki tüm engellerin kaldırılmasını istediklerini belirtti. (Amasya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

MTA işçileri: ölüme terk ettiler

SONRAKİ HABER

Emekliye 33 bin YTL’lik şok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...