26 Mart 2007 00:00

AB’ye Berlin protestosu

AB liderleri dün Berlin’de AB’nin kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla “Berlin Açıklaması” yaparken emekçiler, karşı bir gösteriyle birliğin sermayenin çıkarlarını korumak için kurulduğuna dikkat çektiler.

Paylaş

AB liderleri dün Berlin’de AB’nin kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla “Berlin Açıklaması” yaparken emekçiler, karşı bir gösteriyle birliğin sermayenin çıkarlarını korumak için kurulduğuna dikkat çektiler.
Berlin’deki küreselleşme karşıtı örgütler tarafından gerçekleştirilen eylem, dün saat 14.00’te Alexanderplatz’da başladı. Gösterinin başlangıcında yapılan konuşmalarda, AB’nin militarist bir birliğe dönüştürüldüğüne dikkat çekilerek AB Anayasası’na karşı çıkıldı. Gösteri sırasında polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. “AB Anayasası’na hayır”, “AB ordusuna hayır”, “Neoliberal yasalara geçit verilmeyecek” şeklinde pankart ve dövizler taşıyan eylemciler, resmi kutlamaların yapıldığı Brandenburg Tor’a doğru yürüyüşe geçti.
Çok sayıda Alman sanatçısı, yazarı ve politikacısı da zirve öncesinde “Berlin Karşı Açıklaması”nı yayınlayarak AB’nin askeri ve sosyal politikalarını eleştirmişti.
Resmi tören
Dün Berlin’de bir araya gelen 27 AB ülkesinin lideri Roma Anlaşması’nın imzalanmasının 50. yılı dolayısıyla ortak bir “Berlin Açıklaması” yayınlandı.
Roma Anlaşması’nın AB’nin tarihinde “başarı modeli” olduğunun savunulduğu açıklamada, AB Anayasası’nın telaffuz edilmemesi dikkat çekti.
Misyonlarını, “uluslararası terörizmle, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele” olarak formüle eden liderler, AB Anayasası’ndan söz etmezken “2009 öncesind reform sürecinin tamamlanması” gerektiğini kaydetti.
Açıklamada ayrıca, “AB’nin sınırları dışında, demokrasi, istikrar ve refahı güçlendirmeye devam edeceğinden” söz edilirken “Biz barış ve özgürlük için, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için, karşılıklı saygı ve sorumluluk için, refah ve güvenlik için, müsamaha ve katılım için, adalet ve dayanışma için çabalarız” ifadesi yer aldı.
AB Dönem Başkanı olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in okuduğu “Berlin Açıklaması”nda, “AB’nin hedefine varması için bütün ülkelerin üzerine düşeni yapması gerektiği” vurgulandı.
Merkel’in açıklamasına ilk tepki ise, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’tan geldi. Klaus, Alman televizyonu ARD’ye yaptığı açıklamada, “Ortada demokratik bir tartışma yok. Bundan gerçekten üzüntü duyuyorum. Hazırlanan metini buluşmadan 24 saat önce aldık. Bizim açımızdan bu çok büyük bir sorun” dedi. Klaus, buna rağmen ülke olarak AB Anayasası’nı 2009’dan önce imzalayacaklarını söyledi.
İtalyan sanatçının tepkisi
AB’nin 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle Berlin’de birçok resmi etkinlik de düzenlendi. Berlin’deki müzeler, önceki gece saat 02.00’ye kadar açık kaldı. Her müzede bir ülkeden getirilen sanatçı konser verdi. Ayrıca, birçok diskoda özel AB eğlenceleri düzenlendi. Tarihi Brandenburg Kapısı önünde etkinlikler yapıldı.
Öte yandan, İtalyan rock sanatçısı Gianna Nannini, AB’nin resmi törenlerine katılmaktan son anda vazgeçti. Nannini, buna gerekçe olarak AB askerlerinin de işgallere katılmasını gösterdi. İtalyan sanatçının Brandenburg Kapısı’nda sahne alması planlanıyordu. (Berlin/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Rusya’nın AB’de gözü yok

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...