26 Mart 2007 00:00

Mübarek ‘saltanat’ ilan etmeye hazırlanıyor

Mısır, bugün yaklaşık 25 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Hüsni Mübarek “saltanatı”nın devam etmesini öngören ‘reform’ paketi için referanduma gidiyor.

Paylaş

Mısır, bugün yaklaşık 25 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Hüsni Mübarek “saltanatı”nın devam etmesini öngören ‘reform’ paketi için referanduma gidiyor. Ülkenin önde gelen muhalefet partileri “Müslüman Kardeşler” ile “Tagamou” Partisi, Mısır halkını, Mübarek ile partisi Ulusal Demokrat Parti’ye (NDP) sınırsız yetkiler bahşeden paketi ve referandumu boykot etmeye çağırdı.
Mübarek saltanatı!
Muhalefet partilerinin günlerdir protesto ettiği ‘reform’ paketi, Devlet Başkanı Mübarek’e “sınırsız” yetkiler tanıdığı gibi oğlunun ve yakın akrabalarının da “halef” olarak belirlenmesinin yolunu açıyor. Anayasa ile teminat altına alınması öngörülen saltanat reformları kapsamında, “Devlet Başkanı’na, Ulusal Meclis’i istediği gibi feshetme, siyasi ve sosyal hakları yasaklama konusunda sınırsız yetkiler ve ‘ulusal güvenlik’ açısından tehdit oluşturduğu iddia edilen bir kişinin, ‘terörizmle mücadele’ kapsamında yargılanması ve cezaya çarptırılmasının kolaylaştırılması” öngörülüyor.
Söz konusu ‘reform’ tasarısı, muhalefet partilerinin tüm itirazlarına rağmen Hüsni Mübarek ve partisi tarafından Meclis’ten geçen hafta geçirilmişti.
34 maddelik ‘reform paketi’ bugün halkın onayına sunulacak. Kahire yönetimi, “Anayasa’daki söz konusu değişiklilerin, temsili siyasi reform” olduğunu iddia ederken muhalifler ile insan hakları örgütleri ise paketin, Mübarek ve partisi NDP’ye siyasi erk konusunda tekel olma olanağı sağladığına ve ülkenin polis devleti olma yolundaki engellerin tamamen kaldırılmasına neden olduğuna dikkat çekiyor.
Söz konusu değişiklikler kapsamında, “terörizmle mücadele” yasasının da alabildiğine genişletildiğine dikkat çekilirken Mısır halkının izlenmesi, takip edilmesi ve kişisel bilgilerinin ele geçirilmesi konularının kolaylaştırıldığı, ‘ulusal güvenlik’ için tehdit oluşturduğu iddia edilen herhangi bir Mısırlının, rahat bir biçimde “terörizmle” suçlanmasına olanak sağlandığı belirtildi.
Değişiklikler doğrultusunda ayrıca, sıklıkla seçim yolsuzluklarına sahne olan Mısır’da, seçimleri izlemekle görevli yargıçların yetkilerinin de kısıtlandığı öğrenildi. Yasa, ülkede dini temelli partilerin kurulmasına da yasaklar getiriyor.
Halk kandırılıyor
Diğer yandan muhalefet partileri ise hükümetin reformları konusunda Mübarek yönetiminin, halkı kandırmaya çalıştığına dikkat çektiler. Mübarek’in, değişiklikleri Meclis’ten “yasadışı” bir biçimde geçirmeyi başardığını belirten muhalefet, “sıranın şimdi de halkı kandırmaya geldiğini” ifade ettiler.
Referandumun, önce nisanın ilk haftası için planlandığını, ardındansa alelacele bugüne alındığını belirten muhalifler, değişikliklerin tamamıyla ilgili bilgilerin halka tamamen verilmediğini, son üç gündür ulusal gazetelerde yayımlanan bölümlerinin ise “gerçeği yansıtmaktan uzak” olduğunu ifade ettiler.
Muhalefet eylemlerinin yasaklayan muhalif liderleri tutuklayan Mübarek, Enver Sedat’ın öldürülmesinden bu yana Devlet Başkanlığı koltuğunda oturuyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Polonya halkı ‘Yıldız Savaşları’ istemiyor

SONRAKİ HABER

Yunan basını rezillik dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...