27 Mart 2007 00:00

Tiyatrolar Günü kutlanıyor

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) tarafından 1961 yılında ilan edilen “27 Mart Dünya Tiyatro Günü” ulusal ve uluslararası bildiriler, ücretsiz oyunlar ve çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Paylaş

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) tarafından 1961 yılında ilan edilen “27 Mart Dünya Tiyatro Günü” ulusal ve uluslararası bildiriler, ücretsiz oyunlar ve çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
İlk bildiri 1962 yılında Jean Cocteau tarafından yazılmış, Türkiye’de ise ilk ulusal bildiriyi Muhsin Ertuğrul kaleme almıştı. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi, bu yıl eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bozkurt Kuruç’un imzasını taşıyor.
Ücretsiz oyunlar
Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla düzenlenen çeşitli etkinliklerin yanında topluluklar da perdelerini ücretsiz olarak açıyorlar. Devlet Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle 12 bölgede 20 değişik oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek.
27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde sahnelenecek eserler şöyle: Ankara Devlet Tiyatrosu’nda “Ağaçlar Ayakta Ölür”, “Hayatı Yaşamak”, “Tek Yol”, “iki Kişilik Hırgür”; İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Yangın Duası”, “Ben Ruhi Bey Nasılım”, “Tek Kişilik Düet”; İzmir Devlet Tiyatrosu’nda “Büyük Aşıkların Sonuncusu”, “Düğün Şarkısı”, “İstanbul Efendisi”; Bursa Devlet Tiyatrosu’nda “Siyah çoraplılar” ve “Karagöz”, Adana Devlet Tiyatrosu’nda “Resimli Osmanlı Tarihi”, Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda “Ödenmeyecek Ödemiyoruz”, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda “Evlenme ve Daha Bir Sürü”, Antalya Devlet Tiyatrosu’nda “Kamyon”, Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda “Hadi Öldürsene Canikom”, Konya Devlet Tiyatrosu’nda “Mevlana”, Sivas Devlet Tiyatrosu’nda “72. Koğuş”.
İstanbul’da yürüyüş var
Amatör tiyatrocular da çeşitli etkinliklerle tiyatrolar gününü kutluyor. Türkiye Amatör Tiyatrolar Birliği’nin düzenlediği etkinlik kapsamında Ankara’daki Ekin Tiyatrosu önünde toplanacak olan tiyatrocular, tiyatro günü duyurusu yapacaklar.
Amatör Tiyatrolar Çevresi (ATÇ) ise, çok sayıda tiyatro topluluğu, yazar, oyuncu, yönetmen ve tiyatro emekçisinin katılımıyla Gazi Mahallesi, Okmeydanı, Taksim ve Kadıköy’de etkinlikler düzenliyor. Ayrıca bugün Kadıköy’de ‘Direnen Tiyatrolar Yürüyor’ başlıklı bir yürüyüş yapılacak. Saat 16.00’da Kadıköy-Altıyol arasında yapılacak yürüyüşte, kısa oyun gösterileri yapılacak, oyun müzikleri seslendirilecek ve yürüyüşe bando eşlik edecek.
Seyr-i Mesel Topluluğu’nun oyunuyla kapanış etkinliğini gerçekleştirecek ATÇ, etkinlik öncesi tiyatro insanı, yazar ve düşünür Yılmaz Onay’a tiyatro alanına katkılarından ötürü saygı plaketi verecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

SONRAKİ HABER

AKM değil AKP yıkılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...