27 Mart 2007 00:00

Bazı direniş gruplarıyla görüştük

Görevinden yakın zamanda ayrılması beklenen ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, “Irak’taki siyasi sürece dahil olmalarını sağlamak” amacıyla bazı direnişçi grup temsilcileriyle temas kurduğunu açıkladı.

Paylaş

Görevinden yakın zamanda ayrılması beklenen ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, “Irak’taki siyasi sürece dahil olmalarını sağlamak” amacıyla bazı direnişçi grup temsilcileriyle temas kurduğunu açıkladı. Halilzad, bu tür görüşmelerin yapıldığını açıklayan ilk ABD’li olma özelliğini taşıyor.
Halilzad, “New York Times” gazetesine verdiği mülakatta, “Seçimleri izleyen dönemde ve Samarra’daki olaylardan önce hükümeti kurma çalışmalarının sürdüğü sırada farklı grupların temsilcileriyle görüşmeler yapıldı” ifadesini kullandı.
Kilit gruplarla görüşülmüş
New York Times’daki haberde, ayrıca bu temasların, 2006 başında başladığı ve Sünni direnişle Amerikan üst düzey yetkilileri arasında daimi temaslar kurma girişimlerinin de ilki olduğu ifade edildi. Haberde ayrıca, Afgan kökenli Müslüman olan 55 yaşındaki Halilzad’ın; iki önemli direniş grubu, El Kaide ile ilişkide olduğu iddia edilen “Irak İslam Ordusu” ve Baas liderlerinin kontrolündeki “1920 Devrim Tugayları” temsilcileriyle bir araya gelmek üzere Ürdün’e de gittiği ileri sürüldü.
Halilzad’ın bu pozisyonunun ise direnişçilerle ter türlü temasa karşı çıkan Bush yönetiminin tavrıyla ters düştüğünün altı çizilirken, elçinin, Amerikan ve Irak hükümetlerinden direnişçilere af çıkarılmasını istediği de biliniyor. BM Büyükelçiliği görevine atanan Halilzad’ın yerine, eski Pakistan Büyükelçisi Ryan Crocker’ın atanması bekleniyor.
Halilzad, bir başka açıklamada ise, İran’ın, Irak’ta aynı zamanda hem hükümete, hem de milis güçlerine destek vererek “şizofrenik” bir siyaset izlediğini öne sürdü. İran ise, bu açıklamaya sert tepki gösterdi.
Diğer yandan Irak’ta iki ayrı saldırıda yola yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 5 Amerikan askeri öldü. (DIŞ HABERLER)
‘El Kaide ile peşmergeler çatıştı’

Kuzey Irak’ta El Kaide ile peşmergelerin çatıştığı ileri sürüldü.
Kürdistan Yurtsever Birliği’nin internet sitesindeki habere göre, El Kaide’nin Kuzey Irak’taki kolu olduğu iddia edilen “Ensar El İslam Örgütü” üyeleri, İran sınırındaki Başmak gümrük kapısı ve buradaki polis karakoluna saldırı düzenledi. Çatışma yaklaşık 45 dakika sürdü. Bazı direniş örgütleri, peşmergelerin Bağdat’ta ABD ve Irak güçlerince yürütülen operasyonlara destek vermesi halinde, K. Irak’ta eylemler düzenleme tehdidinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da muhalif avı: 450 gözaltı

SONRAKİ HABER

ABD gerilimi tırmandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...