27 Mart 2007 00:00

Ünlü bir siyasetçiye 10 milyon dolar rüşvet!

Yolsuzluk ve rüşvet olaylarıyla anılan Siemens’in “Türkiye’de ünlü bir siyasetçiye 10 milyon dolar rüşvet verdiği” iddia edildi.

Paylaş

Yolsuzluk ve rüşvet olaylarıyla anılan Siemens’in “Türkiye’de ünlü bir siyasetçiye 10 milyon dolar rüşvet verdiği” iddia edildi. Çeşitli ülkelerde son 7 yılda 420 milyon Avro’luk yolsuzluğa karışan Siemens ile ilgili bu iddia Almanya’da Siemens’e yolsuzluk iddiaları nedeniyle baskın düzenleyen Münih Başsavcısı Anton Winkler’e de iletildi.
Alman elektronik tekeli Siemens’in Irak’tan Avusturya’ya, Lichtenstein’dan Nijerya’ya uzanan uluslararası rüşvet ve yolsuzluk ağının Türkiye’yi de kaspadığı iddiaları netlik kazanmaya başladı. Almanya’da Siemens ile ilgili yürütülen soruşturmada Türkiye’nin de adı geçerken, Haftalık Der Spiegel dergisinin internet sayfasında, Siemens’in “Monaco Franze” lakabıyla anılan bir aracısının Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili bir haber yayınlanmıştı.
Haberde Monaco Franze’ın “Türkiye’deki üst düzey ihalelerde de devreye girdiği, kısa sürede her türlü ilişkiyi kurabildiği, sorunların çözülmesi için üst düzey bürokratlarla görüşme ayarladığı ve sabah ‘verilmez’ diye gözüken ihaleleri akşama aldığı” belirtilmişti. Siemens’in Türkiye’de de rüşvet dağıttı yönünde iddialar kamuoyuna yansımıştı.
Siemens’in rekabete aykırı faaliyetlerini Rekabet Kurumu’na ihbar ederek, Siemens’in ceza almasına yol açan Siemens’in eski bayisi Sinyalizasyon Ltd’nin sahibi Süleyman Erseven de rüşvet iddialarına bir yenisini ekledi. Erseven gazetemize yaptığı açıklamada “Dünya çapında yarım milyon Avro’ya yakın rüşvet dağıtan Siemens’in bir ayağı da Türkiye’ye sıçrıyor. Toplantı tutanaklarına geçmedi ama toplantı sırasında Siemens’in bir yöneticisi Türkiye’deki ünlü siyasetçilerden birine 10 milyon dolar rüşvet verildiğini söylemişti. Çeki bizzat kendi eliyle götürüp teslim ettiğini itiraf etmişti” dedi.
Başsavcı’ya çağrı
Almanya’da rüşvet iddiaları nedeniyle Siemens çalışanlarına ait 30 ev ve büroda arama yapan Münih Başsavcısı Anton Winkler’e ihbarda bulunduğunu bildiren Erseven, “Türkiye ayağının netleştirilmesini, ünlü siyasetçinin kim olduğunun bildirilmesini istedik. Benim bildiğim Türkiye’de bir ünlü siyasetçiye rüşvet verildi ama başkaları da olabilir, araştırılması gereken bir konu” diye konuştu.
Erseven’in Başsavcı Anton Winkler’e gönderdiği yazıda Siemens’in Türkiye’deki faaliyetleri hakkında iddialar özetlenirken, “İddialarımızı kanıtlayan onlarca yazışma, dava dosyası ve evrakı sizinle paylaşmak istiyoruz. Türkiye’de rüşvet verilen ünlü siyasetçi konusunda da bilgimize başvurmanızı ve Siemens’in işleri ülkemizde nasıl yürüttüğünü bizden de dinlemenizi rica ederiz” ifadesine yer verildi.
Siemens sessiz
Konuyla ilgili görüşüne başvurmak istediğimiz Siemens Türkiye yetkilileri telefolarımıza çıkmadı. Siemein’in basın la ilişkilerini yürüten Global Tanıtım isimli firma yetkilileri ise açıklama yapabilecek olan tüm Siemens yöneticilerinin yurtdışında olduğunu belirtilerek iddialarımızı yanıtsız bıraktı.
(Ankara/EVRENSEL)
Siemens doğrulamıştı

Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Kleinfeld’ın Almanya’nın etkili gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung’da 21 Aralık 2006 tarihinde yayınlanan açıklamasında rüşvet ağı kabul edilmişti. Kleinfeld, 1999 ila 2006 yılları arasındaki mali tabloların incelediğini ve incelemeler neticesinde usulsüzlüklerin ortaya çıktığını, yolsuzluğun 420 Milyon Euro’yu bulduğunu ifade etmişti. Kleinfeld tröst içinde yıllardır rüşvet ve yolsuzluk çarklarının döndüğünü kabul ederken, günlük mali işlem hacminin büyüklüğü yüzünden yolsuzluğun kolay fark edilmesinin mümkün olmadığını söylemişti. Siemens’in ihale almak istediği Irak’ta rüşvet dağıttığı Birleşmiş Milletler Raporu’na da yansımış, rüşvet ağının dünyanın dört bir yanına uzandığı ortaya çıkmıştı.
Onur Bakır
ÖNCEKİ HABER

Tedbir paketinin faturası işçiye çıkacak

SONRAKİ HABER

Rice bölgede nabız yokluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...