27 Mart 2007 00:00

Açlık sınırı 629 YTL’ye yükseldi

Türk-İş, dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasını temel alarak belirlediği açlık sınırını mart ayı itibariyle 629.48 YTL olarak saptadı.

Paylaş

Türk-İş, dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasını temel alarak belirlediği açlık sınırını mart ayı itibariyle 629.48 YTL olarak saptadı. Gıdayla birlikte diğer zorunlu ihtiyaçları da içine alan yoksulluk sınırının ise 2 bin 50,42 YTL olarak belirlendi.
Türk-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, ekonomik politikanın önemli bir göstergesi olarak kabul edilen fiyat artışlarının, çalışanların harcamalarında ağırlıklı bir yer oluşturan gıda açısından Mart 2007’de önceki aya göre fazla artış olmadığı belirtildi. Türk-İş hesaplamalarına göre mutfak enflasyonu aylık yüzde 0.12 oranında artarken, son 12 ay itibariyle artış yüzde 10.57 ve yıllık ortalama artış yüzde 10.63 oranlarında gerçekleşti. Gıda fiyatlarında, 12 aylık ortalamalara göre Temmuz 2006 ayından bu yana görülen artış eğilimi mart ayında gerilemeye başladı.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken harcama tutarı şubat ayına göre fazla değişmedi. Gıda ile birlikte kira, giyim, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri zorunlu ihtiyaçlar için gerekli tutar da aynı kaldı. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre açlık sınırı tutarındaki artış 60.18 YTL ve yoksulluk sınırı tutarındaki artış 196.02 YTL düzeyinde oldu.
Emekçinin enflasyonunda artış
2007 yılının ilk çeyreğinde gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.32 oranında gerçekleşti. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 10.57 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 8.32 düzeyindeydi.
Yıllık ortalama artış ise yüzde 10.63 oranında olarak belirlenirken, son üç yıldaki dönem artışı olduğu ifade edildi.
Beslenme kalıbında yer alan bazı gıda maddelerinin artışlarına bakıldığında; süt ve yoğurt fiyatı aynı kalırken peynir fiyatında yüzde 3.25 oranında artış hesaplandı. Bakliyat ürünleri ve et fiyatları değişmezken, tavuk fiyatlarında artış sürdü. Meyve fiyatlarında ise gerileme görüldü. Tereyağı, zeytinyağı, şeker, margarin fiyatları değişmedi, tuz ise ucuzladı. Salça fiyatlarında ise yüzde 19.10 oranında artış görüldü. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Petrol fiyatlarında 2007 rekoru

SONRAKİ HABER

Afetzede çiftçi aleyhine yenilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...