27 Mart 2007 00:00

Erdoğan’a ‘Sayın Öcalan’ incelemesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Sayın Öcalan düşüncelerinin değil, şu anda almış olduğu kellelerin hesabını veriyor” sözü nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında inceleme başlattı.

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Sayın Öcalan düşüncelerinin değil, şu anda almış olduğu kellelerin hesabını veriyor” sözü nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında inceleme başlattı.
Cumhuriyet Savcısı Hikmet Önen, Başbakan Erdoğan hakkında daha önce yapılan 10 ayrı suç duyurusu hakkında inceleme başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturalya’nın SBS Radyosu’na 14 Ocak 2000 tarihinde verdiği mülakatta şunları söylemişti:
“Siz köpeklerin çektiği kızakların üstünde, hamile kadınların taşındığı bir Doğu’da, Güneydoğu’da o insanları inandıramazsınız. Kaldı ki, ben şunu da söyleyeyim, arkadaşımız, Suudi Arabistan’dan şuradan buradan ifadeler kullanıyor. Benim 4.5 yıllık 5 yıllık yönetimimi takip etmiş olsaydı böyle bir korkunun izlerinin bile olmadığını görürdü. Bir diğeri de Sayın Öcalan düşüncelerinin değil, şu anda almış olduğu kellelerin hesabını veriyor. Bense düşüncemden dolayı 4 ay hapis yattım, aramızdaki fark çok büyük.”
İnceleme kapsamında, konuşmalara ilişkin kasetler incelenecek.
İncelemenin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “suçu ve suçluyu övmek” suçunu düzenleyen 215. maddesinden yürütüldüğü bildirildi. İnceleme soruşturmaya dönüşürse ve kasetlerde suç unsuru saptanırsa Erdoğan hakkında gereği yapılmak üzere hazırlanacak fezleke TBMM’ye gönderilecek.
Başsavcılık, suç unsuruna rastlamazsa takipsizlik kararı da verebilecek.
Çankaya yolu kapanır mı?
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin takviminin başlamasına az bir süre kala, Köşk adaylığı ile ilgili henüz açıklama yapmış olmayan Başbakan Erdoğan hakkında başlatılan inceleme beraberinde bir yığın soruyu da gündeme getirdi. Erdoğan hakkında başlatılan inceleme, Anayasa’nın Cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli koşulları belirleyen 101. maddesi’ne aykırılık içermiyor. Fakat otoriteler, cumhurbaşkanlığı makamının milletvekilliği koltuğuna göre birtakım siyasi ve hukuki sorumlulukları beraberinde getirdiği görüşünde birleşiyor.
Bu noktada Erdoğan hakkında başlatılan ‘Sayın Öcalan’ incelemesinin de kamuoyu nezdinde Başbakan’ın güven kaybetmesini sağlamaya yönelik hukuki bir atak olduğu görüşü dile getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı makamının yüksek sorumluluk gerektiren birleştirici bir makam olduğuna dikkat çekiliyor. (HABER MERKEZİ)
FT: Sayın Erdoğan ‘hayır’ deyin

Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın “bir hayatın tutkusu”nu gerçekleştirmek üzere olduğunu belirterek, “Ancak Sayın Erdoğan ‘hayır’ demeli. Cumhurbaşkanı olması, hem partisi, hem de ülke için talihsiz bir terslik olur. Söz konusu olan Türkiye’nin gelecekteki yönü” yorumunu yaptı.
Financial Times ayrıca, Erdoğan’ın ülkenin “hassas anayasal düzeni”ni koruyacağını kanıtlamak için yeterli çaba harcamadığını savundu. Gazete, Erdoğan’ın başbakan olarak kalması gerektiğini yazdı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BBP başkanının soruşturması sürüyor

SONRAKİ HABER

İZLENİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...