27 Mart 2007 00:00

Genelge hayata geçirilsin

Öncelikle Tekirdağ F Tipi’nden selamlarımız iletiyoruz. Gördüğünüz gibi ölüm orucuna ara verilmiş olmasına rağmen sorunlar devam ettiği için kalem elden düşmüyor.

Paylaş

Öncelikle Tekirdağ F Tipi’nden selamlarımız iletiyoruz. Gördüğünüz gibi ölüm orucuna ara verilmiş olmasına rağmen sorunlar devam ettiği için kalem elden düşmüyor. Yaşanan sorunları bir kez daha mektup ve fakslarla ulaştırmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi ölüm orucuna ilişkin Adalet Bakanlığı bir genelge yayınladı. Bu genelgeye göre tredmana bağlı olmaksızın 10 kişilik gruplar halinde, haftada 10 saat sohbet hakkı kabul edilmiş, bu hakkın ilerleyen aşamalarda 20 saat veya daha çok olacağına dair DKÖ temsilcilerinin tanıklığında sözlü taahüt verilmişti. Ölüm orucuna asıl olarak bu gelişmenin somut bir adım olması nedeniyle ara verildi.
22 Ocak’tan bu yana 2 ay geçti. Bu zaman zarfında genelgenin uygulanmasını mekanik ele almadık, yeni düzenlemeden bir süre geçmesi için esnek yaklaşarak sabırla bekledik. Ki genelgenin hayata geçirilmesi için çok büyük hazırlıklar, mimari değişiklikler vb. gerekmiyordu. Mevcut personel ve fiziki şartlar dahilinde kolaylıklı uygulanabilirliği gözetilerek hazırlanmış zaten.
Böyle olmasına rağmen iki ay boyunca F tipi hapisane idarelerinin genelgeyi uygulamada ayak dirediğini, elde edilen kazanımları neredeyse tamamen ortadan kaldırmak için ellerinden geleni yaptıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun için kimi hapisanelerde zaman ve kişi sayısı konusunda tutuklu ve hükümlülerle pazarlığa girişen idare, kimi hapisanelerde ise mekan ve personel yetersizliğini bahane ederek böyle bir keyfiyet dayatma tavrı ortaya koymuştur.
Bulunduğumuz hapishane buna tipik bir örnektir. Genelgeden bu yana yanlızca 6 saat bu hakkı kullanmak şansımız oldu. Bu 6 saat da ziyaret saati ve haftada bir kez olan sıcak su saatlerine denk getirildi. Görmek, sohbet etmek istediğimiz kişilerle değil 5-6-7 kişiyi aşmayan gruplar ve tanımadığımız kişilerle sohbet alanına çıkarıldık. Üstelik kaldığımız hücredeki arkadaşların dışında 2 ya da 3 kişiyi görebildik.
Başta da söylediğim gibi ölüm orucuna bu genelge ile elde edilen kazanımlar sonrası ara verilmişti. Oysa bunların hayata geçirilmediğini görüyoruz. Ortada bakanın imzaladığı bir genelge var. Buna rağmen oyalamaya dönük uyduruk gerekçeler öne sürülerek kazanımlarımızın ortadan kaldırılması hesapları yapılıyor. Bu hesaplara izin vermeyeceğiz.
Gelinen noktada genelgenin bu şekilde (haftada 2 saat ve ayda 3 defa toplam 1 ayda 6 saat) uygulanacağı belirtilmiştir. Bu durumda açıklanan genelge uygulanmadığı için sohbete vb. çıkmanın bizim açımızdan bir anlamı yoktur.
Genelgenin hayata geçirilmesi ve hapishanelerde insani koşulların yaratılması konusunda takipçi olacağına söz veren TTB, TMMOB, DİSK, barolar gibi mesleki örgütleri ve DK֒lerin yanında genelgenin uygulanması, altında imzası bulunan bakanlığın haysiyet meselesidir.
Ağır bedellerin yaşanacağı bir süreç yeniden başlamadan bu konuda duyarlılığınızı bekliyor, kamuoyunu bilgilendirmenizi ve yaşanan sorunlara dikkat çekmenizi istiyoruz. Çalışmalarınızda başarılar, selamlar.
Abdi Cangı. 2 No’lu F Tipi Hapisanesi C-103 (TEKİRDAĞ)
ÖNCEKİ HABER

Merhaba Hayat

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...