27 Mart 2007 00:00

Atık çamur ormana dökülüyor

Antalya’daki bazı katı atık arıtma tesislerinden çıkan atık çamurun kurallara uygun şekilde bertaraf edilmediği, bunun da çevre ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği belirtildi.

Paylaş

Antalya’daki bazı katı atık arıtma tesislerinden çıkan atık çamurun kurallara uygun şekilde bertaraf edilmediği, bunun da çevre ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği belirtildi.
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Genel Sekreteri Abit Küçükarslan,
düzenlenen basın toplantısında, Antalya’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait tesisler haricindeki arıtma tesislerinden çıkan atık çamurun, Korkuteli ilçesinde ormanlık alana dökülerek kurutulduğunu söyledi. Korkuteli’ye bağlı Güzle köyü Kargıboğazı mevkiinde atık çamurların kurutulması işlemini yapan iki firmadan birinin, gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle kapatıldığını belirten Küçükarslan, diğer firmanın ise çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Tesisin Kargılık su kaynağını da kirlettiğini belirten Küçükarslan, şöyle konuştu: “Alanda elektriğin olmayışı, kapasitenin üzerinde atık çamurun getirildiği seralarda çamurun havalandırılarak kurumasını sağlayacak silindir sistemi, fanlarla sıcak hava verilmesi gibi uygulamaların yapılabilmesini imkansızlaştırmaktadır. Bu durumda getirilen arıtma çamurları, standart şekilde kurutulmadan seradan çıkartılmakta ya da doğrudan açık alana serilerek depolanmaktadır. Tesise getirilen atık çamurun yaydığı ağır kokudan, arıtma tesislerinde gerekli işlemlerin tamamlanmadığı sonucu da çıkarılabilir.”
Abit Küçükarslan, tesisten alınan çamur numunelerinin incelendiğini bildirerek arıtma çamurunda izin verilenin çok üstünde ağır metale rastlandığına dikkati çekti.
Hepatit B ve C tehlikesi
Toplantıya katılan Tabip Odası temsilcisi Kubilay Döşeyen de, atık çamurun Boğaçayı ile denize kadar ulaştığını, bunun da beraberinde çok ciddi sağlık problemleri yaratabileceğini bildirdi. Çamurun kentte Hepatit B ve C gibi hastalıkların bulaşma riskini de beraberinde getirdiğine işaret eden Döşeyen, etkili ağır metallerin de içme suları aracılığıyla insanları zehirlediğini söyledi.
Orman Mühendisi Halil Sarıbaşak da, bölgede faaliyet gösteren atık çamur bertaraf tesisindeki uygulamaları fotoğraflar aracılığıyla anlattı. (Antalya/AA)
ÖNCEKİ HABER

ASKİ’ye ‘yüksek su faturası’ davası

SONRAKİ HABER

Sendikacılar emek hareketini tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...