28 Mart 2007 00:00

Avustralyalı zanlı ‘suçunu’ kabul etti

ABD’nin Küba topraklarındaki işkence üssü Guantanamo’da 5 yıldır tutsak olan Avustralyalı sanık David Hicks, önceki gün ABD yönetiminin, Guantanamo tutsaklarının savunma hakkı dahi bulunmadığı askeri mahkemesine çıkarıldı.

Paylaş

ABD’nin Küba topraklarındaki işkence üssü Guantanamo’da 5 yıldır tutsak olan Avustralyalı sanık David Hicks, önceki gün ABD yönetiminin, Guantanamo tutsaklarının savunma hakkı dahi bulunmadığı askeri mahkemesine çıkarıldı.
Uluslararası insan hakları örgütleri ve hukuk uzmanlarının tüm itiraz ve eleştirilerine rağmen Guantanamo’da yapılan ilk duruşmada, “El Kaide kamplarına katılmak” ve “Taliban savaşçısı” olmakla suçlanan Hicks’in “El Kaide için maddi destek sağladığı” suçlamasını kabul ettiği ifade edildi. Askeri mahkemede yargı önüne çıkan Hicks’in avukatı, müvekkilinin, hakkındaki “terörizme destek verme” suçunu kabul ettiğini söyledi. Hicks’in, avukatının açıklamasını “somurtarak” izlediği de öğrenildi.
Hicks’in, “suçunu” kabul etmesi, 5 yılını geçirdiği Guantanamo zindanlarından yakın zamanda kurtulması anlamına geliyor. Hicks, askeri mahkemenin hakkında vereceği cezayı Avustralya’da geçirebilecek. “Ömür boyu hapis” cezasıyla karşı karşıya olan Hicks’e Avustralya hükümetinin baskısıyla daha kısa süreli bir hapis cezası verilebileceği ifade ediliyor.
İlk zanlı
Öte yandan Hicks, ABD Yüksek Mahkemesi’nin, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) geçen yıl Guantanamo’daki tutsakları yargılama sistemini “anayasaya aykırı” bulmasından sonra yeniden düzenlenen askeri mahkemelerde yargılanan ilk “zanlı” oldu. 31 yaşında ve daha sonradan Müslümanlığı seçmiş eski bir çiftlik işçisi olan Hicks, 2002 yılının başlarında Afganistan’da yakalandıktan kısa süre sonra Guantanamo’ya götürülen ilk tutsaklardandı. Hicks, 2004 yılında yargılanmaya başlamış, ancak daha sonra ABD Yüksek Mahkemesi bu süreçte izlenen sistemin “anayasal olmadığına” karar vermişti. Ardından Bush yönetimi, mahkeme sistemini “gözden geçirerek” yeni bir düzenlemede ABD Kongresi’nin onayını aldı ve Bush, yeni Askeri Komisyonlar Yasası’nı 17 Ekim 2006 tarihinde imzaladı. ABD vatandaşı olmayan “terör” zanlılarının yargılanmasına imkan veren söz konusu yasa, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) gizli işkence uygulamalarını onayladığı gibi, işkence ile sorgulama yetkisini de korunuyor.
Tüm eleştirilere rağmen...
“Askeri komisyon” olarak adlandırılan bu mahkemelere imkan veren yeni yasa ise; ilk gündeme gelişinden bu yana özellikle insan hakları örgütlerince ağır bir şekilde eleştiriliyor.
Savunma avukatları ise komisyonların “şeffaf” ve “adil” olmadığını vurguluyorlar.Zanlı, “düşman savaşçı” olarak suçlandığı andan itibaren, “yargıç önünde itiraz hakkını” koruyan ilkeden ve Cenevre Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerinden yaralanamıyor.
Avukatlar, konuya itiraz etmeye hazırlanıyor. (DIŞ HABERLER)
David Hicks’in tutukluluk süreci

ABD’nin Küba’daki işkence üssü Guantanamo’da 5 yıldır tutulan ve askeri mahkemede “suçunu” itiraf eden Hick’in tutukluluk sürecinin dikkat çeken ayrıntıları şu şekilde;
9 Aralık 2001: Hicks, Afganistan’da yakalandı.
11 Ocak 2002: Guantanamo Üssü’ne gönderildi.
4 Temmuz 2003: Sonradan “anayasal olmadığı” belirtilen ABD askeri mahkemesinde yargılanacağı açıklanan 6 zanlıdan biri Hicks idi.
11 Haziran 2004: Hicks, “ABD’ye karşı komplo kurma”, “cinayete teşebbüs” ve “düşmana yardım yataklık” iddialarıyla suçlandı.
5 Ağustos 2004: Hicks, “sorgu öncesi, sonrası ve sırasında işkence gördüğünü anlattığı” yeminli ifadeyi imzaladı.
25 Ağustos 2004: Hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.
29 Haziran 2006: ABD Anasaya Mahkemesi, askeri mahkemenin anayasal olmadığını ilan etti.
17 Ekim 2006: Bush, askeri mahkemelerde değişiklik öngören tasarıyı imzaladı.
9 Aralık 2006: Avustralya’da onbinlerce kişi Hicks’in evine gönderilmesi için eylem yaptı.
1 Mart 2007: Cinayete teşebbüs suçlaması düştü.
27 Mart 2007: Hicks’in askeri mahkemedeki ikinci yargı süreci başladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kuzey İrlanda’da tarihi adım

SONRAKİ HABER

Öğrenciler Rıfat Ilgaz’a mektup yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa