28 Mart 2007 00:00

Kışkırtma çabaları sonuç veriyor!

ABD’nin, müttefiki İngiltere’yi 15 İngiliz askerinin Basra Körfezi’ne dökülen Şat-ül Arap Nehri’nde esir alınması konusunda İran’a karşı kışkırtma çabaları sonuç veriyor.

Paylaş

ABD’nin, müttefiki İngiltere’yi 15 İngiliz askerinin Basra Körfezi’ne dökülen Şat-ül Arap Nehri’nde esir alınması konusunda İran’a karşı kışkırtma çabaları sonuç veriyor. Londra ile Tahran arasındaki kriz sürerken, İngiltere Başbakanı Tony Blair, “diplomasinin sonuç vermemesi durumunda, Londra’nın farklı aşamaya geçmeye hazırlandığını” söyledi.
ABD, İngiltere’yi esir askerler konusunda kışkırtarak, bu ülkenin İran’a daha sert karşılık vermesini istiyor. Amerikalı bir komutan önceki günkü açıklamasında, “aynı durumda ABD’nin olması durumunda, İran askerlerine ateş açarak, kendilerini savunacaklarını” belirtmişti.
Dünkü açıklamasında, “durum çok ciddi” demekle yetinmiş olan Blair, ABD’nin kışkırtmalarının ardındansa, “İran’ın elindeki 15 İngiliz askerlerinin salıverilmesini diplomasinin sağlamasını ümit ettiğini, ancak bu olmazsa farklı aşamaya geçeceklerini” ifade ederek, İran’ı üst örtülü tehdit etti.
İngiltere Başbakanı, “farklı aşamaya geçmekten neyi kastettiğinin” sorulması üzerine, “Bu görülecektir. Ancak karşı tarafın, askerlerin gerçekten Irak karasularında, BM yetkisi altında ve bu yetkiye uygun olarak devriye gezerken fiilen ele geçirilip İran’a götürülmesi durumunu kabul edemeyeceğimizi anlaması gerekiyor” dedi.
Takas iddiasına yalanlama
Bu arada Tahran, gözaltına aldığı 15 İngiliz askerini takas için elinde tuttuğu iddialarını yalanlarken, İngiltere’nin askerlerin serbest bırakılması talebini de yerine getirmeyeceğini açıkladı.
İddiayı reddeden İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehzi Mustafavi, “Şu anda sorgulanıyorlar. Bunu bilerek mi, bilmeyerek mi yaptılar, belirlememiz gerekiyor. Ama her iki durumda da bu saldırgan bir hareket. Sınırları ihlal ettiler” dedi.
‘Ankara’dan yardım talebi’
İngiliz “The Times” gazetesi ise, dün Ankara’da temaslarına başlayan İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’ın, İran’ın sınır ihlali nedeniyle esir aldığı İngiliz askerlerin serbest bırakılması için Türkiye’den yardım isteyebileceğini yazdı. Gazete, diplomatların, İran’ın askerleri serbest bırakması için çeşitli ülkelerde lobi faaliyeti yaptıklarını belirtirken, “Beckett, Tahran ile yakın ilişkileri olan Ankara’dan yardım isteyebilir” diye yazdı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Arap zirvesi Riyad’da başlıyor

SONRAKİ HABER

Kuzey İrlanda’da tarihi adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...