28 Mart 2007 00:00

Arap zirvesi Riyad’da başlıyor

Arap Birliği üyeleri bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelerek, 2002 yılında Beyrut’ta Suudi Kralı Abdullah tarafından gündeme getirilen “Arap Barış İnisiyatifini” İsrail’e tekrar önermeye hazırlanıyor.

Paylaş

Arap Birliği üyeleri bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelerek, 2002 yılında Beyrut’ta Suudi Kralı Abdullah tarafından gündeme getirilen “Arap Barış İnisiyatifini” İsrail’e tekrar önermeye hazırlanıyor. Birliğin dışişleri bakanları toplantısında önceki gün olduğu gibi yeniden onaylanan “barış inisiyatifini” uygulamaya çalışmak amacıyla bir çalışma grubu kurmaya karar vermesi beklenen Arap liderler, ilk kez blok halinde İsrail’e müzakere öneriyor.
Geçmişte, birçok Arap ülkesi, İsrail ile müzakerelerde bulunmuş, hatta aralarından Mısır, Ürdün ve Moritanya İsrail ile ilişkilerini normalleştirmişti. Ancak ilk kez bir bütün halinde Arap Birliği, bu yönde “niyet” bildiriyor. Fakat, İsrail’e Filistin sorunu nedeniyle başlatılan ‘boykot’, Filistin sorunu halen gündemde iken kaldırılmaya çalışılıyor. İsrail ile temasa geçecek grubun bu ülkeyle “barış anlaşması” imzalayan Mısır ile Ürdün tarafından oluşturulması beklenirken, bu ülkelerin de, ABD ile temasları dolayısıyla planın yeniden aktif hale getirilmesi yönünde zaten faal halde bulunan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklendiği de biliniyor.
Görüşmelere hız verilecek
Bu arada Arap zirvesinden önce bölgede nabız yoklayan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas’ın, iki haftada bir baş başa görüşme konusunda anlaştıklarını, kendisinin de İsrail ve Filistin liderleri arasında “arabuluculuk” yapmayı sürdüreceğini söyledi.
Rice, İsrail ve Filistin liderlerinin, Filistin’de bir devlet kurulmasına yönelik “siyasi geleceği” görüşeceklerini, ancak öncelikle iki taraf arasında güven inşa etmeye yönelik olacağını, bunların henüz “nihai statüye” ilişkin görüşmeler olmadığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Saltanat reformu halka rağmen ‘onaylandı’

SONRAKİ HABER

Kışkırtma çabaları sonuç veriyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...