28 Mart 2007 00:00

Çin ile Rusya’dan İran’a çağrı

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, 3 günlük resmi ziyaret için Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

Paylaş

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, 3 günlük resmi ziyaret için Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Mihail Fradkov ve diğer Rus yetkililerle görüşmelerde bulanan Cintao’nun, Putin ile bir araya gelmesinin ardından yayımlayan ortak deklarasyonda, “Çin ve Rusya, İran’dan BM Güvenlik Konseyi’nin nükleer programıyla ilgili aldığı karara uymasını” istedi. Rusya ve Çin’in, İran’ın nükleer sorununun çözümü için “kapsamlı, uzun vadeli ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm” arayışına hazır olduğu vurgulanırken, “Ayrıca biz, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’ndaki yükümlülüklere uyarak barışçıl amaçlı nükleer enerji kullanma hakkı olduğuna inanıyoruz” denildi. Deklarasyonda, İran’ın nükleer programı konusunda artan gerginliğin de “mutlaka barışçıl” yollardan çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
Stratejik işbirliği
Öte yandan bugün Rusya’dan ayrılması seklenen Cintao, Moskova’dan sonra Tataristan’ın başkenti Kazan’a gidecek. Rus İnterfaks ajansı, ziyaret sırasında Putin ve Hu’nun bir dizi anlaşmanın yanı sıra, stratejik işbirliği öngören ortak bildiriyi de imzalamalarının beklendiğini duyurdu.
Görüşmelerde ticari işbirliğinin artırılması ve özellikle petrol ve gaz konusunda işbirliği konularının da ele alındığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Halilzad’dan giderayak tehdit: Sabrımız tükenmekte

SONRAKİ HABER

Saltanat reformu halka rağmen ‘onaylandı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...