28 Mart 2007 00:00

Serbest bölge işçileri mahkeme kapısında

Mersin Serbest Bölge’de binlerce işçinin insanca çalışma ve yaşam koşulları için gerçekleştirdiği eylemin ardından, işten atılan işçiler mahkemeye başvuracak.

Paylaş

Mersin Serbest Bölge’de binlerce işçinin insanca çalışma ve yaşam koşulları için gerçekleştirdiği eylemin ardından, işten atılan işçiler mahkemeye başvuracak.
Mersin Serbest Bölge’de çalışan tekstil işçileri, fazla mesai ücretlerinin artırılması, sigorta primlerinin tam ödenmesi, işçilere yönelik hakaret ve tacize varan uygulamaların son bulması, iş güvenliği önlemlerinin alınması, ücretlerin zamanında verilmesi talepleriyle 17 Mart’ta iş bırakmış ve eylemi bir hafta sürdürmüşlerdi. Eylemin ardından pek çok patron, işçilerin taleplerini kabul etmiş ve işçilerin çoğu işbaşı yapmıştı. İşe alınmayan 500 işçi ise haklarını yasal yoldan aramak için avukata vekalet verdi. İşçiler, İş Mahkemesi’nde toplu olarak dava açacak.
Kural yok!
İşçilerin eylemini, “yasaları” öne sürerek engellemeye çalışan yetkililer, patronlar mağdur olmasın diye yapılan tüm yasadışı uygulamalara ise sessiz kaldı. Bölge girişinde, Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü, Serbest Bölge Emniyet Amirliği, Serbest Bölge Müdürlüğü ve Serbest Bölge İşleticisi Anonim Şirketi’nin (MESBAŞ) kontrol noktası olmasına rağmen, kendilerine, başkalarına ait üzerinde oynama yapılmış giriş kartları verilen işçiler, kontrol noktalarından sorun yaşamadan geçtiler. Hatta bazı patronlar, önceden kadın işçilerin kullandığı kartlara erkeklerin ismini yazarak kullanmalarını sağladılar.
Kapılar yine kilitlendi
Bu arada geçtiğimiz pazartesi günü yine gerginlik yaşandı. Serbest bölge önünde toplanan Rebeka firmasında çalışan işçilerin bir kısmı, topluca patronla görüşmek istedi.
Patron ise işçilerle tek tek görüşeceğini söyleyince görüşme olmadı. Eylem nedeniyle firmanın ismini Trent olarak değiştiren patron, içeride çalışan işçilerin çıkmasını engellemek için fabrika kapılarını kilitledi. Çalışmayı kabul eden işçilere ise patronun, “Zarar ettiğim bir haftanın acısını sizden çıkartacağım” tehdidinde bulunduğu söyledi.
Bu kimin imamı?
Serbest bölgedeki camide cuma namazında yaşanan olay ise dikkat çekiciydi. Cuma namazına giden işçilerin söylediklerine göre imam verdiği vaazda işçilere; “Siz 3 gömlek dikiyorsunuz ve parasını alıyorsunuz. Bu iş için beş gömlek fazlasını isterseniz günah işlersiniz. Bir an önce işinizin başına dönün” şeklinde seslendi. (MersinEVRENSEL)
Halil İmrek / Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Belediyeler şirket, halk müşteri!

SONRAKİ HABER

EKONOMİ DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...