28 Mart 2007 00:00

Sağlıkta ateş yükseliyor

İzmirli sağlık emekçileri, Aile Hekimliği Uygulaması ile ilgili yaptıkları iki farklı eylemde “Aile Hekimliği Kandırmacasına Hayır!” dediler.

Paylaş

İzmirli sağlık emekçileri, Aile Hekimliği Uygulaması ile ilgili yaptıkları iki farklı eylemde “Aile Hekimliği Kandırmacasına Hayır!” dediler.
İzmir Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısı, Tabip Odası, SES İzmir Şubesi, Pratisyen Hekimlik Derneği ve Türk Hemşireler Birliği tarafından ortaklaşa yapıldı. Basın toplantısında konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, bir Dünya Bankası-İMF dayatması olan aile hekimliğine sağlıkçıları ikna edebilmek için söylenen yalanlara dikkat çekti. Söylenen tüm yalanlara, tehditlere ve baskılara rağmen İzmirli sağlıkçıların sisteme ilgi göstermediğini belirten Kaptaner, bu yüzden İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün büyük bir panik içinde olduğunu söyledi. Sağlık Müdürlüğü’nün sağlık emekçilerini ikna edebilmek için her türlü yöntemi denemeye devam ettiğini aktaran Kaptaner, İzmir’deki direncin, Bakanlık tarafından çıkarılan birçok yönetmelik ve yönergenin tekrar tekrar değişmesine yol açtığını söyledi. Kaptaner, İzmirli sağlıkçıların, yıllardır yüzlerini dahi görmedikleri müdürlerini son birkaç ay içerisinde defalarca karşılarında kendilerini ikna etmeye çalışırken gördüklerini kaydetti. Tüm çabalara rağmen bir türlü istenen sayıda aile hekimliği başvurusu olmaması üzerine, proje için 7 bin dolar maaşlı bölge koordinatörlerinin devreye sokulduğuna dikkat çeken Kaptaner, “Satılmaya çalışılan ithal mal ayıplıdır. Bu DB ve İMF patentli ilaç ulusumuzun vücuduna yabancıdır. Bu aslında ilaç bile değil ülkemizi ve sağlığımızı tehdit eden hastalık yapma yeteneği çok yüksek olan bir çeşit virüstür. Tek bir tedavi yöntemi vardır, o da bu virüsün söküp atılmasıdır” diye konuştu.
Önlüklerini yaktılar
Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube’nin Konak Kemeraltı girişinde yaptığı eylemde ise sağlık çalışanları beyaz önlüklerini yaktılar. Eylem öncesi konuşan Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimliği uygulamasında pilot iller içerisinde olan İzmir’de, sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara sürekli yanlış bilgiler verildiğini söyledi. Aile hekimliği başvurusu için son gün olan 26 Mart’ın, yetersiz başvuru nedeniyle 30 Mart’a uzatıldığını söyleyen Doğruyol, İl Sağlık Müdürlüğü bürokratlarının tüm yöntemleri kullanarak İzmir için gerekli olan 1087 aile hekimine ulaşmaya çalıştığını dile getirdi. Doğruyol, aile hekimliğinin sağlık sistemine, sağlıkçılar ve vatandaşlara getirdiği zararları sıralayarak herkesi, sağlıkta özelleştirmenin bir ayağı olan bu sisteme karşı durmaya çağırdı. “Aile Hekimliği + GSS= Paran kadar sağlık”, “Sağlık Ocağımızı söndürdünüz” dövizlerinin taşındığı eylem sonrası sağlıkçılar, getirilmek istenen sistemi ve sağlıkçılara yapılan baskıları protesto için giydikleri beyaz önlükleri yaktılar. Sağlıkçılar, daha sonra “Aile hekimliğinin vatandaşa yansımaları” başlıklı bildirileri dağıttılar. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf için kötü haber

SONRAKİ HABER

14 kişi öldü, tek bir
dava bile açılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...