29 Mart 2007 00:00

Baharı festivalle karşılıyorlar

Türkiyeli Süryaniler, baharı Mardin’in Midyat ilçesinde yapılacak 1 Nisan Bahar Bayramı kutlamaları ile karşılıyor.

Paylaş

Türkiyeli Süryaniler, baharı Mardin’in Midyat ilçesinde yapılacak 1 Nisan Bahar Bayramı kutlamaları ile karşılıyor.
Festival öncesi düzenlenecek 1. Uluslararası Süryani Sempozyumu’nda ise Süryani göçü ve nedenleri tartışılacak. 30-31 Mart tarihlerindeMidyat Matiat Hotel’de gerçekleşecek sempozyum; Ulaşılabilir Yaşam Derneği, Avrupa Süryani Birliği-ESU ve Avrupa Birliği’nin katkıları ve Midyat Süryani Derneği, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği ve İsveç Suroyo TV’nin yardımları ile düzenleniyor.
Farklı dillerde şarkılar
Bahar Bayramı Festivali’de; Türkiye’den Kardeş Türküler, Suriye’den Gudo d’ZALİN müzik grubu ile Süryani Folklor ekibi, Süryani sanatçılar Amanuyal Skandar ve Sharbel Hanna sahne alacaklar. Sempozyum boyunca Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Aytekin’in Hasret Rüzgarı isimli kitabının sergisi de açık olacak. Festivalde Türkiye’den dünyanın dört bir yanına göç etmek zorunda kalmış Süryanilerin de buluşması bekleniyor.
Açılış konuşmalarını Mardin Milletvekili Nihat Eri, Avrupa Süryaniler Birliği’nden Tuma Çelik ve İsveç Milletvekili Yılmaz Kerimo’nun yapacağı sempozyumda, Süryani Kadını ve Toplumdaki Konumu, Süryani Dili Tarihinde Türkiye’de Konuşulan Lehçelerin önemi, Türkiye’de Cemaatler Sosyolojisi; Harran Süryani Geleneği ve Bilim Mirasına Katkısı, Uluslararası Azınlık Hakları İlkeleri Çerçevesinde Türkiye’de Süryaniler, Avrupa’ya Süryani Göçü, Göçün Nedenleri, Göç Ülkelerinde Süryaniler ve Geri Dönüşün Koşulları, Süryanilerde Göç ve Edebiyat, Lübnan Süryanilerinin Durumu, Hoşgörüye Maruz Kalmak: Bir Sözlü Tarih Örneği gibi başlıklarla sunumlar gerçekleştirilecek. (Midyat/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Apaklılar soyadından belli

SONRAKİ HABER

Sendikacılar emek hareketini tartışıyor - 3

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...