29 Mart 2007 00:00

Bakan komik olmasın

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, AKM önünde toplanan yüzlerce sanatçının “AKM’yi yıkmayın” talebini yanıtlamak yerine konuyu “ağız dalaşı”na çevirmeye çalıştı.

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, AKM önünde toplanan yüzlerce sanatçının “AKM’yi yıkmayın” talebini yanıtlamak yerine konuyu “ağız dalaşı”na çevirmeye çalıştı. Bir araya gelen sanatçıları, sanat örgütlerini “bunlar” diye niteleyen Bakan Koç; “Efendim, ‘Yeni AKM yapılana kadar 2 sene sanat yapamayacak mıyız’ diyorlar. Bu mazeretleri çok hoşuma gitti. Ne kadar da düşkünlermiş sanat yapmaya. Onun için diziden vakit bulup sanat yapmıyorlar” üslubuyla sanatçıların tepkilerini çekti. Koç ayrıca bir toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, AKM’yi yıkıp yerine 2010’a kadar 111 bin metrekarelik kapalı alana sahip yeni merkez inşa ettirmeye kararlı olduğunu söyledi.
Bakan bu kadar komik olmamalı
Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi (TEB) Genel Başkanı Üstün Akmen, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılmasına karşı çıkan sanatçıları eleştirmesini kınayarak “Bir bakan bu kadar da komik olmamalı” dedi. Devlet tiyatrosu sanatçılarının görevlerini aksatmamak kaydıyla dizilerde rol aldığını söyleyen Akmen, bakanın İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılmasıyla sanatçıların dizilerde oynamasını birbirine karıştırdığını vurguladı.
Maslak’ı yapsınlar
Yapımı yılan hikâyesine dönmüş Maslak (Ayazağa) Kültür ve Kongre Merkezi’nin temelinin 1996’da atıldığını, 1999’da dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından ödenek ayrılmadığı için inşaatının durdurulduğunu, projenin ancak kaba inşaatının yüzde 85’inin bitirildiğini, o gün bu gündür yapıya tek bir çivi bile çakılmadığını hatırlatan Üstün Akmen, “13 Haziran 2006’da Maliye Bakanlığı ve İKSV ile bir protokol imzalayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tesisi tamamlamak üzere devraldı. Şimdi de yap-işlet-devret modeli ile 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu kapsamında içinde bulunduğumuz ayın 16’sında 49 yıllığına birilerine tahsis edilecekti. Kime tahsis edildi?” diye sordu.
Kültür ve Kongre Merkezi’nin 66 bin 460 metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilen projesinde 2 bin 550 metrekare restorasyon ve 65 bin 870 metrekare kapalı inşaat alanı bulunduğunu, Ayazağa Kasrı, Çinili Köşk ve Süvari Alayı binaları gibi tarihî yapıların onarımının da yüzde 88’inin tamamlandığını anlatan Üstün Akmen şöyle devam etti: “İktidara diyeceğim şu: Maslak Kültür ve Kongre Merkezi bir an önce bitirilsin. Bitirildikten sonra, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin salonları, binası bir güzel elden geçirilsin, onarılsın, makyajı tazelensin.” (KÜLTÜR SERVİSİ)
Tartışmalı yangının hikayesi

Bakan Atilla Koç’un “Anarşist-komünistler, ‘burada burjuvalar eğleniyor’ deyip yaktılar” diye hatırlattığı Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yangını, 1970 yılında yaşanmıştı. Temeli 1946’da atılan bina, ancak 1969’da açılabilmişti. O yıllarda dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ikinci büyük sanat merkezi olma özelliğine sahip göz kamaştırıcı bir bina olan AKM, 1970’te Arthur Miller’in Cadı Kazanı oyununun temsili sırasında yanmıştı. Mimarisi baştan aşağı yenilenen, yeni salonlar eklenen bina ancak 1978’de yeniden açılabilmişti. Sekiz yıllık kapanmaya mal olacak yangın, o dönemde de “anarşist-komünistlerin” üzerine atılmıştı. Hatta, 12 Mart darbesini yapanlar, gerekçe olarak AKM yangınını dile getirmişlerdi. Oysa bütün tartışmalara rağmen, yapılan incelemelerde herhangi bir kundaklama ya da sabotaj izine rastlanmamış ve yangının elektrik kontağından çıktığı resmen açıklanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Anlatılabilecek hikayelerimiz için...

SONRAKİ HABER

Erbil için savunma istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa