29 Mart 2007 00:00

İlaçta vurgun sömürüyor, öldürüyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, sahte ilaçlarla ve fahiş fiyatlarla tüketicilerin hem sömürüldüğüne, hem de öldürüldüğüne dikkat çekerek, bu vurgunun sona ermesi için bağımsız bir kuruluş kurulmasını önerdi.

Paylaş

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, sahte ilaçlarla ve fahiş fiyatlarla tüketicilerin hem sömürüldüğüne, hem de öldürüldüğüne dikkat çekerek, bu vurgunun sona ermesi için bağımsız bir kuruluş kurulmasını önerdi.
Çetin, dün düzenlediği basın toplantısında, dünya tüketici hareketinin 2007 yılını sağlık hakkı talebine ayırdığına işaret ederek, TÜDEF’in de bu doğrultuda “ilaçta vurgunu” konu aldığını söyledi. Çetin, dünyada enerji ve silah sektöründen sonra ekonomik olarak üçüncü büyük sektörün ilaç sektörü olduğunu, ancak buna rağmen bu pazarı elinde tutan büyük firma sayısının 20 olduğuna dikkat çekerek, ilaç ve tıbbı cihaz alımının yüzde 80’inin ise kamu kuruluşları aracılığıyla yapıldığını, yani paranın, tüketicilerin cebinden çıktığını ifade etti. Çetin, ilaç firmalarının da satış ve promosyon faaliyetlerinde, insan sağlığından önce kârı hedeflediklerine dikkat çekti.
En sinsi soygun
Çetin, bu alanda sahte ve günü geçmiş ilaçların satılması ile vurgun yapılabildiğine değinerek, soygunun en sinsi olanının ise promosyonlar olduğunu söyledi. Promosyonun; üstü kapalı reklamlar, bedelsiz numuneler, tek tek doktorlara tanıtımla ve ürün yelpazesini sürekli geliştirmek yöntemleriyle yapıldığını belirten Çetin, hasta derneklerine sponsorluk yapmanın, dergilerde isimsiz makaleler yayınlamanın bedelsiz testlerin, reklam katalogların bilgilendirme kampanyalarının pazar payı genişletme çalışmaları olduğunu dile getirdi.
Çetin, ilaçta pazarlama yöntemlerinin etik olmadığını belirterek, “İlaç firmaları kârlılıklarını artırmak için tüketicilerin ilaç ihtiyaçlarını artırmayı hedeflemektedirler. Bunun için kullanılan yöntemler, tüketicileri sonucu ölüme varabilecek şekilde bilinçsiz ilaç tüketimine itmektedir” dedi.
Çetin, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde konuyla ilgili açılan bir davanın ilaçlardan yüzde 22’lik bir ek ücret alınmasının tüketicilere yılık 900 milyon dolar maliyeti olduğunu ortaya çıkardığına değinerek, soruşturma sonuçlarına göre; 6 bin çeşit ilaç için yapılan 7-8 milyar YTL’lik harcamanın 3 milyar YTL’sinin sadece 9 kalem tıbbi malzeme tutarı olduğunu ve bunun yüzde 80’inin kamu tarafından satın alındığına dikkat çekti.
Promosyonlar yasaklanmalı
Bu soygunu, kamu denetimi ve mesleki örgütlerin önleyemediğine de vurgu yapan Çetin, her türlü promosyonun yasaklanmasını talep ederek, ilaç tanıtımlarının, kongre ve diğer bilimsel toplantıların meslek örgütleri, tüketici temsilcilerinin de yer aldığı güvenilir ve bağımsız bir kuruluş tarafından yapılmasını önerdi. Çetin, sağlık kuruluşlarına ve meslek örgütlerine de bu konuda kampanya yürütme çağrısı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
Sanal şirketlerin sayısı çoğalıyor

Sanal ortamdaki ilaç satış sitelerinin sayısı her geçen gün artarken şimdi de ilaç dağıtım şirketleri baş göstermeye başladı. Bu tip faaliyeti olan bir sitenin ardından bu kez de bir başka web sitesi, “Nöbetçi eczane aramayın; arayın, biz getirelim ilacınızı” sloganıyla ilaç dağıtımı yapmaya başladı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı açıklamada, ilacın sadece eczacı elinden alınması gerektiğine dikkat çekti. İnternetten sipariş edilen söz konusu ilaçların, kaçak ya da sahte ilaç olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Saydan, yasal olmayan ilaç dağıtımı konusunda bakanlığın harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Saydan, bu konuda daha önce Sağlık Bakanlığı’na yazılı şikayette bulunduklarını ifade etti. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Zincirlikuyu’da hile yapılmış!

SONRAKİ HABER

Alman solunda birleşmeye bir adım daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa