29 Mart 2007 00:00

Dünyanın sonu olmadı

Arap Birliği zirvesi için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, bölgedeki barış ve istikrarı ilgilendiren konularda görüşlerini açıkladı.

Paylaş

Arap Birliği zirvesi için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, bölgedeki barış ve istikrarı ilgilendiren konularda görüşlerini açıkladı. Erdoğan, Talabani ile de 40 dakikalık özel bir görüşme yaptı.
Erdoğan, “Türkiye olarak Arap Birliğini, bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın tesis edilmesinde temel bir aktör olarak algılıyoruz ve işbirliğimizin geliştirilmesine önem veriyoruz. Yakında yasal çerçevesi tamamlanacak olan Türk-Arap Forumunun bu anlamda çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Orta Doğu zorlu bir dönemeçten geçmektedir. Sorunlar iyice ağırlaşmış ve bölge halkları derin bir karamsarlığa kapılmıştır” diye konuştu.
Filistinli gruplar arasında sağlanan Mekke mutabakatı ve ardından kurulan ulusal birlik hükümetinin bölgeye yeni bir umut aşıladığını belirten Erdoğan, “Bu umudu özenle yaşatmak ve kuvvetli bir barış dinamiğine dönüştürmek için el birliğiyle çalışmalıyız. Uluslararası toplum da yeni Filistin hükümetine karşı ön yargısız ve teşvik edici bir tutum benimsemelidir” diye konuştu. Irak’taki durumun vahametini koruduğunu belirten Erdoğan, bu tehlikeli gidişata dur demek için işbirliğinin artırılması gerektiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, Irak’ın küçük bir modelini oluşturan Kerkük’te cereyan edecek olumsuz gelişmelerin, Irak ve ötesinde sarsıcı etkilerde bulunacağını savundu.
Abbas veTalabani ile görüştü
Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmadan sonraki ikili görüşmelere geçti. Erdoğan, ilk olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Görüşmeye bir süre sonra Filistin Başbakanı İsmail Haniye de katıldı. Görüşme 20 dakika sürdü. Erdoğan, ardından, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmeye, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile birlikte giren Talabani, Başbakan Erdoğan ile Kerkük ve terörizm başta olmak üzere her türlü konuyu görüştüklerini söyledi. Talabani, “Çok olumlu ve yapıcı bir görüşme oldu. Sorunları diyalogla çözme konusunda anlaştık” dedi. Celal Talabani, “Yeni bir diyalog mu başlıyor?” sorusuna da “Erdoğan ile her türlü sorunu konuşarak çözebiliriz” yanıtını verdi.
Büyükanıt ne demişti?
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 16 Şubat’ta Washington’da yaptığı açıklamada, Kürt liderlerle görüşmeye sıcak bakmadığının mesajını vermişti. Erdoğan ise, 28 Şubat’ta CNN TÜRK’te yayınlanan Eğrisi Doğrusu programında, Büyükanıt’ın Kürt liderlerle görüşme konusundaki tavrını ‘kişisel’ olarak nitelemişti. Erdoğan, Barzani ve Talabani ile geçmişte diyalog kurulduğunu hatırlatmıştı. Genelkurmay’dan bu açıklamaya yanıt ertesi gün gelmişti: “Sayın Genelkurmay Başkanı’nın söz konusu basın toplantısında ifade ettiği görüşler, tabii olarak kişisel olmayıp TSK’nın kurumsal görüşüdür.”
Sezer de karşı çıkmıştı
Cumhurbaşkanı Sezer’in ise Kürt liderlerle görüşmeye karşı en katı tutuma sahip olduğu biliniyor. Sezer Talabani ve Barzani ile görüşmeye karşı çıkıyor.
23 Şubat’ta yapılan MGK açıklamasında da “sınırların güvence altına alınmasının, istikrarın sağlanmasının, Irak’ın komşuları sürecine canlılık kazandırılmasının ve bölge ülkeleriyle temasların arttırılmasının önemi üzerinde durulduğu” belirtildi. Açıklamada “Irak’taki duruma ilişkin temel kaygılarımız ışığında Kuzey Irak’tan yönelen terör tehdidinin ve Kerkük’ün statüsüne ilişkin uzlaşmazlığın Irak’ta yarattığı istikrarsızlık ve gerilimin aşılabilmesi amacıyla siyasi ve diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasında yarar görülmüştür” ifadeleri yer buldu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

MERCEK

SONRAKİ HABER

Avukatlardan CMK protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...